Estrasburg

El Parlament Europeu activa l'article 7 contra Hongria per la deriva autoritària

L'Eurocambra ha aprovat demanar al Consell Europeu que actuï contra el govern de Viktor Orbán, que es podria quedar sense vot a la UE

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha aprovat demanar l'obertura del procés que preveu l'article 7 del tractat de la Unió Europea per sancionar Hongria. El motiu és que considera que el govern de Viktor Orbán ha vulnerat els principis fundacionals de la UE.

L'aprovació s'ha fet amb 448 vots a favor, 197 en contra i 48 abstencions. La majoria dels eurodiputats del PP espanyol s'han abstingut, però tres han votat en contra: Gabriel Mato, Carlos Iturgaiz i Pilar Ayuso.

 

Per aprovar-se calia que hi votessin a favor dues terceres parts de la cambra, cosa que s'ha complert de sobres. Ara correspondrà al Consell Europeu, format pels caps de govern dels estats membres, impulsar el procés de sanció.

Orbán: "Hongria no es rendeix al xantatge"

Ahir, Orbán va intervenir al Parlament Europeu per defensar-se de les acusacions que acompanyen el procediment de sanció. El primer ministre hongarès, però, ho va fer atacant els partits que hi donen suport, assegurant que "Hongria no es rendeix al xantatge".

 

Orbán governa a Hongria des del 2010 i, des de llavors, el seu estil autoritari i populista ha estat molt criticat des de les institucions comunitàries.

L'acusen de vulnerar la separació de poders i els principis democràtics, de pressionar la justícia, els mitjans de comunicació i les organitzacions no governamentals del seu país.

Polítiques contra immmigrants i refugiats

Les crítiques a Orbán es van fer més visibles a partir de la crisi dels refugiats, quan el seu govern va blindar les fronteres per barrar el pas al flux procedent de Turquia i Grècia.

Entre altres mesures, al juny Hongria va aprovar una llei que castiga amb la presó qui ajudi els immigrants irregulars, i a l'agost va deixar de donar menjar als refugiats per forçar-los a marxar del país.

Primera vegada que l'Eurocambra activa l'article 7

Les institucions europees només havien activat aquesta mena de moció de censura una vegada, fa poc més de mig any, contra Polònia. En aquest cas, però, la iniciativa no va partir del Parlament Europeu, sinó de la Comissió Europea.

La principal sanció que podria aplicar-se a Hongria és quedar-se sense vot a la UE. És difícil que això acabi passant, perquè s'ha d'aprovar per unanimitat, i precisament Polònia ja ha anunciat que s'hi oposarà.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut