L'agenda del judici: 33 policies nacionals agafen el relleu a la Guàrdia Civil

La novena setmana del judici del procés preveu la declaració de 33 policies nacionals en tres dies i inclou també sis mossos d'esquadra i cinc policies locals de Badalona

RedaccióActualitzat

De la Guàrdia Civil a la Policia Nacional. La novena setmana del judici del procés reprèn el relat de l'actuació policial l'1 d'octubre. Es preveuen fins a 33 testimonis en tres dies. Tots policies nacionals i tots citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. L'únic canvi en el calendari de la setmana serà dimarts al matí, amb la declaració dels guàrdies civils que van quedar pendents de la setmana passada, i dijous a la tarda, amb el testimoni de set mossos d'esquadra i cinc policies locals de Badalona. Entre els mossos destaca Jordi Rondon, que va ser cap de la Unitat Regional de Reacció i Dispositius del cos.

La majoria dels testimonis seran d'agents antiavalots de la Policia Nacional que van participar en l'operatiu en diversos centres de votació en escoles de la ciutat de Barcelona. També policies responsables de fer els informes d'aquestes intervencions i agents de la brigada d'informació encarregats de requisar les urnes.

A diferència de la setmana passada, on es podia saber a quina escola havia actuat cada agent durant el dispositiu de l'1-O, els policies nacionals no estan identificats per col·legis sinó per ciutat o per districtes de Barcelona.

 

Interactiu relacionat: El mapa de la memòria audiovisual de l'1-O

 

Dimarts 9 d'abril

Els primers que declararan seran 11 guàrdies civils que inicialment estaven previstos per dijous passat a la tarda, però que no van arribar a testificar per la durada dels interrogatoris als comissaris dels Mossos Ferran López i Joan Carles Molinero. Es tracta de guàrdies civils que van actuar a Sant Carles de la Ràpita, Vilabella, Roquetes, Mont-roig del Camp, Garrigàs i Esponellà.

Sant Carles de la Ràpita també va ser un dels punts calents de l'1 d'octubre, amb més de 40 ferits:

De Sant Carles de la Ràpita també són les imatges distribuïdes pel Ministeri de l'Interior el mateix 1 d'octubre per argumentar que els agents van utilitzar la violència per respondre a agressions:

Un cop hagin declarat els guàrdies civils començaran a donar testimoni els policies nacionals.

Els primers seran l'instructor de la diligència de resum de totes les actes de la Policia Nacional als barris de Barcelona l'1 d'octubre. També està previst que declarin instructors de les actes dels diferents districtes de Barcelona. Aquesta primera jornada ho faran els de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i l'Eixample.

A l'Eixample és on es van viure les càrregues de l'Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre un ull per una bala de goma i on hi ha 13 policies investigats per l'actuació l'1-O.

 

Dimecres 10 d'abril

Dimecres el dia continuarà com el dimarts. Més declaracions de policies. En aquest cas de l'instructor de l'acta policial del districte de les Corts i també de Sabadell.

A Sabadell es van viure escenaris de molta tensió a l'Escola Nostra Llar, on havia de votar Carme Forcadell, i on la gent va acabar fent recular la Policia Nacional.

Al matí també està previst que declari l'instructor de l'acta de Sarrià-Sant Gervasi. A aquest districte és on hi ha la Conselleria d'Ensenyament, que es va habilitar com a col·legi electoral, i on la Policia Nacional va entrar i fins i tot va fer caure la consellera Clara Ponsatí. En aquest districte, a l'Escola Orlandai, la policia també va disparar bales de goma, malgrat que van ser prohibides pel Parlament de Catalunya el 2013:

A la tarda serà el torn de cinc agents de la Guàrdia Urbana de Badalona. La setmana passada ja van declarar dos agents de la policia local per l'incident amb uns cartells de l'1 d'octubre.

Després declararan set mossos d'esquadra, entre ells el cap de la Unitat Regional de Reacció i Dispositius durant l'1-O.

 

 

Dijous 11 d'abril

Dijous al matí continuarà el passeig per les actuacions policial a Barcelona als districtes d'Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris.

A Nou Barris, la policia va entrar amb violència a l'Escola Prosperitat i a l'Escola Víctor Català. Al Guinardó es va fer viral aquest vídeo de l'actuació policial al Mercat del Guinardó:

Tancaran la setmana del judici del procés més agents de la Policia Nacional que van actuar a Girona i Lleida. L'últim testimoni previst és el d'un subinspector a càrrec d'un comboi d'agents que haurien estat assetjats el 2 d'octubre del 2017 a Girona.

ARXIVAT A:
Judici procésPolicia Nacional
Anar al contingut