Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa" de l'11 de setembre de 2012 a l'avinguda del Marquès de l'Argentera (Barc…
Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa" de l'11 de setembre de 2012 a l'avinguda del Marquès de l'Argentera (Barcelona), davant de l'Estació de França

La gran manifestació del 2012: la Diada de la "il·lusió independentista"

Els organitzadors i protagonistes polítics de la primera gran manifestació per la independència de Catalunya comenten aquella jornada històrica 10 anys després

RedaccióActualitzat

L'11 de Setembre del 2012, més d'un milió de persones es van manifestar al centre de Barcelona sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa".

Era la primera manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), entitat fundada tan sols sis mesos abans.

"Vam recollir tot el que havia fet la Plataforma pel Dret de Decidir i el moviment de les consultes", explica Carme Forcadell, que era presidenta de l'ANC.

L'èxit de la convocatòria va sorprendre tothom. "L'impacte va ser molt gran", diu Artur Mas, en aquell moment president de la Generalitat.

La Diada va desbordar totes les previsions i va demostrar l'emergència d'un moviment independentista que, fins aquell moment, era minoritari al Parlament. Una jornada de la qual tant Mas com Forcadell recorden "la il·lusió" dels manifestants.

10 anys després... què en queda, d'aquella mobilització? Els protagonistes coincideixen que aquell 11 de Setembre va marcar un abans i un després.

Pocs dies després, el President de la Generalitat es reunia a La Moncloa amb Mariano Rajoy, president del govern espanyol. "No van entendre res del que estava passant", diu Mas, "però allà neix la policia patriòtica, l'operació Catalunya i les clavegueres de l'Estat".

Pel que fa a la mobilització, Forcadell assegura que "la gent hi és, encara", tot i que "més desil·lusionada, decebuda, trista".

En aquest vídeo podeu veure algunes de les imatges d'aquella primera gran manifestació amb les reflexions d'alguns dels seus organitzadors i líders polítics:

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCatalunyaIndependència11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut