El president de la Generalitat, a "Els matins"

Aragonès es dona fins a finals d'any per negociar la desjudicialització del procés

El president de la Generalitat, en una entrevista a "Els matins" de TV3, assegura que abans de finals d'any s'ha d'haver pactat la reforma del Codi Penal a la taula de diàleg amb l'Estat

RedaccióActualitzat

El president Aragonès es dona fins a finals d'any per negociar amb el govern espanyol la desjudicialització dels encausats pel procés i deixa el referèndum acordat per a més endavant.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, el president de la Generalitat s'ha donat aquest termini per resoldre una de les qüestions més rellevants del govern i de l'independentisme, les moltes causes judicials pendents encara per l'1 d'Octubre.

El president ha explicat que la primera carpeta que hi ha sobre la taula és la desjudicialització, que entén com "que ningú més entri a la presó i que els de l'exili tornin". I ha fixat una data: el 31 de desembre. Abans de finals d'any, el president vol que s'hagi acordat amb el govern espanyol reformes com la del Codi Penal.

La reunió de la taula de diàleg del mes de juliol passat
L'última reunió de la taula de diàleg va ser el juliol passat (ACN / Javier Barbancho)

A més llarg termini, els objectius --assegura-- són "referèndum i amnistia". El president assumeix que no seran immediats: "Jo no renuncio mai a la independència, però si digués que és possible un referèndum d'aquí un mes, estaria enganyant."

Aquest serà un dels temes que plantejarà en el debat de política general, que serà el punt d'inflexió pel que fa al matrimoni amb Junts, abans que el partit sotmeti a la seva militància si surten o no del govern. Preguntat per aquesta possibilitat, Aragonès ha dit: "El que m'interessa és que el govern continuï centrat a governar."


La Diada i la seva absència a la manifestació

Quan falten quatre dies per a la Diada, i amb la controvèrsia dins del govern per la presència o no dels consellers a la manifestació de l'ANC, Pere Aragonès ha tornat a defensar el perquè de la seva absència: "No té gaire sentit que vagi a una manifestació en contra del govern que presideixo".

"La defensa de les idees ha de ser sempre en positiu" i creu que la pressió s'hauria d'enfocar "cap a institucions que neguen el dret a l'autodeterminació."

En tot cas, Aragonès ha volgut relativitzar les diferències amb els socis de Junts, que sí que se sumaran a la marxa: "Ho hem d'entendre com a natural". "El govern té visions diferents perquè hi ha dos partits diferents", ha dit.

En la que ha estat la primera entrevista del curs polític, també ha afirmat que "tots els membres del govern tenen llibertat per participar en els actes que considerin convenients". "La Diada és molt més", ha afegit.

Aragonès ha relativitzat les diferències entre ERC i Junts per la manifestació de l'ANC (ACN/Gerard Artigas)

Des de Brussel·les, Carles Puigdemont ha fet una crida en defensa de la mobilització, qualificant-la de condició necessària si es vol la independència.
 

 

No es preveuen canvis fiscals

Aragonès també ha fixat prioritats, com afrontar les conseqüències de la crisi energètica, la sanitat o l'educació. Sobre aquest últim punt, ha insistit que un dels propòsits del seu govern és la gratuïtat de l'etapa d'infantil de 0 a 3 anys. Ara bé, no ha concretat si en aquesta legislatura es podrà assolir. Per ara, aquest curs, inclou els cursos d'I2 a les escoles bressol públiques.

De cara als propers pressupostos, Aragonès ha afirmat que "no hi ha la voluntat" ni d'apujar ni d'abaixar impostos. Sobre les negociacions per tirar els comptes endavant, ha dit que la voluntat és centrar-se en els comuns i en la CUP.

ARXIVAT A:
11SPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut