A la manifestació de l'any passat, hi van assistir 108.000 persones segons la Guàrdia Urbana; 400.000, segons l'ANC
A la manifestació de l'any passat, hi van assistir 108.000 persones segons la Guàrdia Urbana; 400.000, segons l'ANC (ACN)

El govern, dividit a les portes de la Diada: cap conseller d'ERC anirà a la manifestació

Els consellers de Junts sí que assistiran a una manifestació convocada per l'ANC i a la qual Òmnium dona suport

Redacció/AgènciesActualitzat

Definitivament el govern anirà dividit a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC. Fonts de l'executiu han confirmat que els consellers d'ERC no hi assistiran pels mateixos motius que va fer servir el president Aragonès per no anar-hi. Per tant, a la manifestació només hi haurà representació de l'executiu per part de Junts, encapçalats pel vicepresident Jordi Puigneró.

Poc queda de la imatge d'unitat sense fissures que els partits i les entitats lluïen ara fa 5 anys, quan el Parlament va aprovar les anomenades "lleis de desconnexió" per donar cobertura jurídica al referèndum de l'1 d'octubre.

L'absència del president Aragonès a la manifestació de l'ANC --segons va explicar, perquè "és contra els partits i les institucions i no contra l'Estat"-- ha estat un dels últims episodis de controvèrsia. Entre els socis de govern, quan encara està per resoldre el conflicte obert pel cas de Laura Borràs, i entre Esquerra i l'Assemblea.

Pere Aragonès anirà a l'acte d'Òmnium Cultural per la Diada
Pere Aragonès anirà a l'acte d'Òmnium Cultural per la Diada (ACN)

Aquest dimarts, Oriol Junqueras ha anunciat que farà el mateix que el president i pel mateix motiu: entén que la convocatòria de l'ANC per a diumenge "va en contra de molts independentistes i de l'independentisme majoritari d'aquest país", i ho ha considerat un error. Per això tampoc hi anirà.

I tampoc, encara que per "raons estrictament familiars", Artur Mas. Ara bé, en una entrevista a Catalunya Ràdio, l'expresident de la Generalitat, malgrat que no comparteix els arguments dels republicans, també ha retret a l'ANC que "radicalitzi tant el seu missatge contra els partits independentistes", perquè "sense els partits no s'arribarà mai a la independència", ha defensat.


L'ANC: "No tenim cap picabaralla amb Esquerra"

De totes les crítiques i acusacions se n'ha defensat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, que enguany s'estrena en el càrrec en una Diada. "No tenim cap picabaralla amb Esquerra", ha declarat a "El matí de Catalunya Ràdio".

Dolors Feliu ha respost a les crítiques en una entrevista a Catalunya Ràdio
Dolors Feliu ha respost a les crítiques en una entrevista a Catalunya Ràdio (ACN)

Després que els republicans han demanat a l'Assemblea que es replantegi la mobilització per fer-la "més inclusiva", Feliu ha defensat que la convocatòria "no és en contra de ningú, i menys en contra de les institucions, però sí en contra de l'ús que se'n fa de les institucions".

Sobre l'absència d'Aragonès, ha considerat que el president pot decidir-ho "lliurement", però que "llavors tothom pot interpretar" què significa que hi vagi o no.


Òmnium tanca files amb l'ANC

On sí que serà Pere Aragonès és en l'acte organitzat per Òmnium Cultural l'11 de setembre, a més dels actes institucionals o l'ofrena al monument a Rafael Casanova.

L'entitat, en tot cas, ha tancat files amb l'ANC, i en aquesta campanya a les xarxes socials fa una crida als independentistes a sumar-se a la manifestació, que aquest any té el lema "Tornem-hi per vèncer: independència".

També des de Junts han cridat a participar en la convocatòria de l'ANC perquè sigui "massiva". De fet, el vicepresident Jordi Puigneró i els consellers del partit, a més de Laura Borràs o Jordi Turull, hi seran.

La CUP, que sí que serà a la convocatòria de l'ANC i a les de l'esquerra independentista, reivindica la importància de la mobilització. Xavier Pellicer, insta a ERC i Junts que abandonin la "batalla partidista", que l'únic que genera, diu, és provocar "desmobilització". "Que deixin pas o deixin d'entorpir la mobilització popular, que és més necessària que mai i l'única que podrà donar resposta a la crisi creixent", ha dit Pellicer en roda de premsa.

El govern relativitza les diferències

Un motiu més de desavinença entre els socis de govern, quan els dos partits tot just han començat les negociacions per reconduir el govern, després que l'auditoria de Junts suspengués el compliment del pacte en l'eix nacional, i de missatges com el de Jordi Turull, advertint que sortir de l'executiu és una "opció real".

Patrícia Plaja, portaveu del govern, ha comparegut després de la reunió del govern aquest dimarts
Patrícia Plaja, portaveu del govern, ha comparegut després de la reunió del govern aquest dimarts (ACN/Gerard Artigas)

Aquest dimarts, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha relativitzat les diferències dins el govern sobre la manifestació de l'ANC: "No passa res", ha afirmat.

Plaja ha afegit que "cal l'esforç de tothom. Sobretot del govern, dels partits polítics i de les entitats, per amplificar els punts d'entesa de l'independentisme", així com "l'objectiu últim i inqüestionable: fer la independència del nostre país". I ha conclòs: "El com és el que s'ha de treballar."

La Generalitat ha dit que té previst un dispositiu de seguretat com el d'edicions passades i que "no es preveu en cap cas que hagi de ser diferent", ha indicat Plaja, que ha confiat que els actes siguin "tan pacífics i amb un bon desenvolupament com en anys anteriors".

ARXIVAT A:
11SJxCatERCANCÒmnium CulturalOriol JunquerasPere AragonèsArtur Mas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut