Junqueras: "L'actitud del govern espanyol és la millor en una dècada"

En la primera entrevista que concedeix des de l'indult, Junqueras defensa que la taula de negociació entre governs "és una gran oportunitat"

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras defensa la taula de diàleg i lloa l'actitud del govern espanyol. En la primera entrevista des que es van concedir els indults, el president d'Esquerra defensa que l'actitud del govern espanyol és la millor en deu anys.

Junqueras ha parlat al diari La Vanguardia, on defensa que "el govern espanyol actual té una actitud més compromesa amb el diàleg i la negociació que no pas els governs del PP de l'última dècada".

L'exvicepresident veu "una finestra d'oportunitat" en la taula de negociació entre governs. Diu que és "és una gran oportunitat" i crida a "aprofitar-la". Creu que en les pròximes setmanes o mesos s'haurà de "posar a prova i testar" aquest mecanisme per veure quin recorregut té el diàleg.

"Aquesta oportunitat hauríem d'intentar aprofitar-la."

Junqueras també defensa l'amnistia per donar resposta a totes les persones que estan a l'exili, condemnats o pendents de judici per alguna causa relacionada amb el procés.


Primera trobada pel Mobile

L'entrevista de Junqueras coincideix amb la primera trobada del president Pere Aragonès amb Pedro Sánchez i el rei Felip VI. Coincidiran al sopar de benvinguda del Mobile World Congress que comença dilluns a Barcelona. Serà la primera vegada que es veuran tots tres, des que Aragonès és president de la Generalitat, tot i que fa deu dies va coincidir amb el monarca espanyol en l'obertura de les Jornades del Cercle d'Economia. 

La trobada d'avui arriba quan només falten dos dies per la reunió a La Moncloa entre els dos presidents. 

Rull i Forn no es refien del Suprem

Aquest dissabte també han parlat dos presos polítics més. El programa "Preguntes freqüents" ha entrevistat els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, que han deixat clar que creuen que el Suprem podria tornar-los a fer entrar a la presó. Argumenten que l'estat espanyol i en especial el poder judicial estan "disposats a desactivar l'estat de dret" quan es tocar la "integritat territorial".

"Sabem que ara som fora, però em sembla que tots nou tenim molt clar que en qualsevol moment la sala tercera del Suprem ens pot fer tornar a la presó."

Aquesta setmana ja s'han presentat els primers recursos contra la concessió dels indults.

 

Indultats fa quatre dies, tots dos han defensat que tant ells com la resta de presos han sortit de la presó "dempeus" i "amb les conviccions més fortes que mai". "Si algú pensava que aquelles manilles ens acabarien emmordassant, no ho han fet", ha afegit.

Forn i Rull han reivindicat l'1-O. L'exconseller de Territori diu que el referèndum ha permès conèixer quina resposta donaria l'estat espanyol al moviment independentista: "Valia la pena travessar el mur; ara tenim una radiografia clara del que hi ha darrere".

Pla general dels set presos independentistes de Lledoners a les portes del centre penitenciari. Imatge del 23 de juny del 2021. (Horitzontal)
Els set presos independentistes de Lledoners el dia que van sortir indultats (ACN)

 

Visites socialistes

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat ha revelat que diversos dirigents socialistes el van visitar quan estava empresonat. Diu que "del món socialista hi ha hagut moltes expressions d'afecte". Han rebut la visita de persones com la portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero; l'expresident de la Generalitat José Montilla; els exalcaldes de Barcelona Joan Clos i Jordi Hereu, i els alcaldes de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, i de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

 

També ha dit que des del Partit Popular de Catalunya s'han posat en contacte amb ell o amb la seva família, però que ningú de Ciutadans s'hi ha acostat: "Em sembla que no és normal".

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasIndultsProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut