La presència de l'expresident ha centrat l'interès mediàtic (David Zorrakino / Europa Press)

Jordi Pujol torna al Parlament en la commemoració del 90è aniversari de la institució

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, diu que, 90 anys després, es manté el compromís amb la construcció d'un país de ciutadans plenament lliures

El Parlament de Catalunya ha commemorat aquest dilluns els 90 anys de la institució amb un ple solemne al qual han assistit, a banda del Govern i dels actuals diputats, antics presidents de la Generalitat i de la cambra, exdiputats i els màxims representants d'institucions i del món econòmic, social i cultural.

Qui ha centrat l'atenció dels mitjans ha estat l'expresident Jordi Pujol, que aquest setembre va patir un ictus greu. L'última vegada que havia trepitjat el Parlament va ser el febrer del 2016 amb motiu de l'acte d'homenatge a Muriel Casals.

Jordi Pujol ha seguit la sessió solemne des de la tribuna de convidats, mentre que la resta d'expresidents de la Generalitat i del Parlament s'han situat a les llotges reservades per a les autoritats.

Després d'haver confessat que tenia diners a Andorra sense declarar, l'expresident va renunciar el 2014 a les assignacions que li corresponien pel càrrec.

L'expresident Pujol s'ha assegut a la tribuna de convidats, i no la d'autoritats (EFE / Quique García)

Pujol ha anat al Parlament acompanyat d'un dels seus fills, no ha volgut fer declaracions i s'ha dirigit a la butaca des de la qual ha seguit l'acte. No ha estat convidat, tampoc, al despatx d'audiències, i no ha coincidit als passadissos amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Artur Mas ha assistit, com José Montilla, a l'acte de commemoració de l'aniversari del Parlament (ACN / Marta Sierra)

A l'arribada, Pujol sí que ha compartit trajecte amb l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha acompanyat Pujol fins a l'hemicicle.

Borràs, que ha seguit l'acte al costat dels expresidents de la cambra, és qui va impulsar el canvi de situar la primera legislatura el 1932, i no pas el 1980.

Laura Borràs ha acompanyat Pujol fins a l'hemicicle (ACN / Mariona Puig)

El ple ha començat com fa 90 anys, recuperant en vídeo el discurs del president Macià. La sessió l'ha presidit la presidenta en funcions, Alba Vergés.

En el seu discurs, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que, 90 anys després, es manté el compromís amb la construcció d'un país de ciutadans plenament lliures. El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha demanat que es tingui "ambició, però realista".

Aquesta és la crònica del ple:

 

ARXIVAT A:
Jordi PujolParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut