Barcelona

Jordi Pujol demana perdó per haver tingut diners d'una herència a l'estranger sense regularitzar

L'expresident de la Generalitat demana perdó, es declara "únic responsable" i diu que està disposat a comparèixer davant la justícia

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha reconegut que ha tingut diners a l'estranger sense declarar. A través d'un comunicat enviat pel seu advocat, Pujol demana perdó i confirma que els últims dies els membres de la seva família han regularitzat la situació amb les "conseqüències del nou marc legal" aprovat amb l'última "amnistia", que preveu sancions més elevades. 

A la carta, l'expresident en cap moment parla de la quantitat de diners, però diverses informacions xifren l'herència en prop de quatre milions d'euros.

Els diners procedien de l'herència del seu pare, Florenci Pujol i Brugat, i no estaven inclosos al seu testament. Volia que fossin per a la seva jove Marta Ferrusola i els seus néts perquè veia "errònia i d'incert futur" la decisió del seu fill de dedicar-se a la política. A més, tenia por del que pogués passar.

La mort de Florenci Pujol el setembre de 1980, pocs mesos abans que Jordi Pujol fos investit president, va deixar els diners sense regularitzar. En aquell moment, quasi tots els fills del matrimoni Pujol Ferrusola eren menors d'edat i això convertia l'expresident en responsable legal de qualsevol decisió, tot i que la seva "consciència i el càrrec" l'empenyien a "rebutjar" aquesta herència fora del testament legal.

Pujol explica que l'última voluntat del seu pare va fer que l'expresident encarregués la "gestió i regularització" a una persona de la seva màxima confiança i també del seu pare, gestió de la qual no va "voler saber mai el més mínim detall". Quan tots els fills van arribar a la majoria d'edat, aquesta persona va cedir la gestió a un dels fills. "És en aquest moment que el meu error original va contaminar directament els meus set fills i la meva esposa", afegeix.

 "Lamentablement, no es va trobar mai el moment adient per a regularitzar aquesta herència" en cap de les tres amnisties fiscals de les tres últimes dècades. No ha estat fins els "darrers dies" que els membres de la seva família "han regularitzat aquesta herència, amb les conseqüències del nou marc legal aprovat per incentivar l'última regularització excepcional del novembre de 2012 i per penalitzar extremadament les regularitzacions posteriors".

Pujol es declara "únic responsable" i mostra el "compromís absolut" de comparèixer davant les autoritats tributàries i, si s'escau, les judicials per acreditar aquests fets i acabar amb les insinuacions. "Exposo tot això amb molt dolor, pel que significa per a la meva família, per mi mateix, però sobretot pel que pot significar per a tanta gent de bona voluntat que poden sentir-se defraudats". "Els demano que sàpiguen destriar les falles d'una persona i que aquesta declaració sigui reparadora i d'expiació de mi mateix". 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut