Barcelona

Pujol renuncia a les assignacions d'expresident i als títols a Convergència

El president de la Generalitat diu que "el dolor és molt gran, immens", i que sent "compassió" per qui considera el seu "pare polític".

Mas nega que la confessió de Jordi Pujol tingui res a veure amb la marxa del seu fill, Oriol Pujol, i al pas enrere de Duran i Lleida.

El president conclou que "Pujol ho deixa tot i passa a ser un ciutadà més".

Victòria MiróActualitzat

Pujol "ho deixa tot". El president de la Generalitat així ho ha afirmat en anunciar les primeres mesures del govern després de l'esclat del "cas Pujol". Artur Mas ha explicat que amb Jordi Pujol han acordat la seva renúncia a l'oficina i a la retribució com a expresident de la Generalitat i també la seva renúncia com a president fundador de CDC. Pujol es queda sense càrrecs i assignacions com a expresident.

En una compareixença inesperada des del palau de la Generalitat, Mas ha explicat aquest dimarts al matí que després de reunir-se amb Pujol en dues ocasions -l'una, divendres al matí, i l'altra, aquest mateix dilluns- tots dos han acordat l'abast de la renúncia.

El president ha explicat que en la reunió de divendres, "molt d'hora, a les vuit del matí", Jordi Pujol ja li va comunicar que no tornaria a cap de les reunions del partit ni de la federació de CiU i va mostrar la seva disponibilitat a deixar tots els càrrecs a Convergència. Segons el que ha explicat Mas, va ser aleshores quan ell va tenir coneixement del cas.

Posteriorment, a
hir dilluns, en una segona reunió, van acordar les decisions que aquest matí ha fet públiques.

Les renúncies de Jordi Pujol són les següents:

Com a expresident de la Generalitat

  1. 1 - Pensió vitalícia
  2. 2 - Pensió de viudetat per al cònjuge
  3. 3 - L'oficina de treball i els tres treballadors que hi té assignats


Càrrecs del partit

  1. 1 - President fundador de Convergència
  2. 2 - President fundador de CIU


Unes hores més tard, en la seva compareixença després del consell de govern, Homs ha dit que Pujol perd també la condició de "molt honorable" i la Medalla d'Or de la Generalitat que va rebre el 2007.

La decisió més dolorosa

El president ha reconegut que "el dolor és molt gran, és immens", i que sent "compassió" per qui ha considerat que és el seu "pare polític" i ha valorat que aquesta és la pitjor situació amb la qual s'ha hagut d'enfrontar. No obstant això, Mas ha remarcat que dins del partit i de la federació de Convergència i Unió, Jordi Pujol feia "deu anys llargs" que no prenia cap decisió política important.

Preguntat pels periodistes, Artur Mas ha negat que la confessió de Jordi Pujol tingui res a veure amb la marxa del seu fill, Oriol Pujol, i al pas enrere de Duran i Lleida.

A més, en l'única referència de Mas al procés, el president ha desvinculat l'impacte de la notícia amb el curs del procés sobiranista que està vivint el país.

"El president Pujol ho deixa tot i passa a ser un ciutadà més", ha conclòs Mas, que s'ha esforçat a recordar la feina feta per Pujol durant els seus anys de govern.

Des dels quadres dirigents de CDC, aquest dilluns ja s'apuntava la possibilitat que Jordi Pujol enviés un comunicat en què renunciés, almenys, al càrrec de president fundador del partit.

Cal recordar que l'expresident de la Generalitat va confessar divendres en un comunicat haver tingut durant anys una important quantitat de diners en un paradís fiscal. Des que es va saber la notícia, el fet ha tingut un gran impacte en el partit que va fundar el mateix Pujol, Convergència Democràtica, i en el govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut