Barcelona

Iberia i sindicats aproven per unanimitat un acord sobre la subrogació del "handling"

Iberia i els treballadors de terra tanquen un acord aprovat per unanimitat per tots els sindicats. Preveu prejubilacions i baixes incentivades, així com possibles trasllats a altres centres de treball. Seguiran estudiant la possibilitat de traspassar part dels treballadors per fer el "handling" d'Air Nostrum i Click Air.

Actualitzat

La reunió d'aquest dijous a la tarda entre Iberia i el comitè d'empresa arran de la crisi de divendres a l'aeroport del Prat ha acabat amb un acord firmat per tots els sindicats, fins i tot els minoritaris, cosa que garantiria la pau social a l'aeroport.

Amb aquest acord s'haurien d'esvair els temors dels treballadors que es veien al carrer després que Iberia perdés la concessió dels serveis de terra, l'anomenat "handling" a l'aeroport del Prat. Dels 2.200 treballadors d'Iberia que fan serveis de terra 1.200 aniran a cobrir les places d'"autohandling", és a dir, els serveis que la companyia manté per als seus propis aparells.

Uns altres 300 podrien passar a atendre els avions de les filials d'Iberia: Clickair i Air Nostrum, però això encara no està confirmat que sigui legal; el Ministeri de Foment ho està estudiant. En aquest sentit, no es descarta que es creï una nova companyia de "handling" per a aquestes companyies que es nodriria d'aquests treballadors d'Iberia.

La resta de treballadors, uns 600, són els que queden pendents de subrogar. Ara, amb l'acord assolit aquest dijous, alguns podran acollir-se a prejubilacions als 58 anys o a baixes laborals incentivades, a més del foment de la mobilitat geogràfica i l'ampliació de les jornades reduïdes per maternitat, entre d'altres. Aquests punts són els que el comitè d'empresa ja va proposar el passat 29 de juliol i per això, els seus portaveus s'han mostrat satisfets després de la reunió. De tota manera, aquest divendres es tornaran a reunir els sindicats per valorar l'acord.

D'altres, podrien passar a treballar per les altres companyies que s'ocuparan dels serveis de terra a partir del novembre; això sí, conservant les mateixes condicions laborals que els ofereix actualment Iberia. Les companyies que han guanyat el concurs per a les llicències de "handling", es repartiran els treballadors en funció de la quota de mercat que s'acabi quedant cadascuna. Aquestes companyies són Globalia Handling, vinculada a Air Europa, Newco, creada per Spanair, i Flightcare, de la constructora FCC.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut