Els Germans Musulmans manifestant-se malgrat la prohibició del règim militar.
Els Germans Musulmans desafien la prohibició del règim militar de manifestar-se.
Berlín

Human Rights Watch alerta de les democràcies "fingides" i el creixent abús de la majoria

En el seu informe anual, l'ONG Human Right Watch (HRW) alerta de les democràcies "fingides" i del creixent abús de la majoria per sotmetre les minores i retallar els seus drets, amb Egipte com a principal exemple, però tenint en compte, també, els casos de Turquia i Rússia.

RedaccióActualitzat

L'informe anual de Human Rights Watch, presentat aquest dimarts a Berlín, denuncia l'evolució política a Egipte i que els governs autoritaris han après que "és possible adoptar les formes però no la substància de la democràcia", i, tot i que permeten les eleccions, restringeixen l'estat de dret i els drets humans.

El cas paradigmàtic per a l'organització és Egipte, que primer va veure com el govern dels Germans Musulmans, elegit a les urnes, va excloure les minories i els grups laics.

Després, la situació es va invertir amb el cop militar que va derrocar el president Mohamed Mursi, amb l'argument que "parlava en nom de la majoria", i va derivar "en la pitjor repressió viscuda al país en dècades", amb prop de mil morts.

Segons HRW, Tunísia va ser el 2013 la prova que Egipte podria haver seguit un altre camí, ja que, malgrat els problemes, el país ha estat capaç de mantenir un ampli i inclusiu diàleg polític.

Un altre exemple de "la utilització de la majoria sense tenir en compte els drets" l'ONG el troba a Turquia, on el seu primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, ha aconseguit repetides majories parlamentàries, "però mostra mètodes de govern cada cop més autocràtics".

"Ens trobem, cada vegada de forma més massiva i generalitzada, amb exemples típics de repressió i exercici de domini sobre les minories, siguin ètniques o socials, a partir de victòries electorals", ha indicat el director executiu de l'ONG, Kenneth Roth.

Això implica una distorsió de la "cultura de les majories" o abús de les victòries electorals que van col·locar un grup determinat al poder per passar a "pressionar" sobre el derrotat, ha afegit el responsable de l'ONG.

Juntament amb els casos de Tailàndia i de Kènia, l'informe posa un èmfasi especial en la situació de Rússia i denuncia les polítiques de Vladímir Putin per limitar les protestes de l'oposició, castigar els dissidents, limitar la feina de les ONGs que reben fons de l'estranger i perseguir els col·lectius homosexuals.

En aquest apartat, HRW tampoc deixa de banda la "brutalitat" contra els manifestants a Ucraïna i destaca en el seu informe, que estudia la situació a 90 països, la "intimidació" que pateixen l'oposició i els grups crítics a Veneçuela sota el govern de Nicolás Maduro.

La Xina mereix una menció en l'informe anual, on es recullen les "modestes reformes" que ha posat en marxa el règim comunista mentre continua havent-hi presos polítics i s'intenta mantenir la censura a internet.

Anar al contingut