Josep Guardiola, Roger Torrent, Carola Rackete i Òscar Camps
Josep Guardiola, Roger Torrent, Carola Rackete i Òscar Camps

Òscar Camps i Carola Rackete reben la Medalla d'Honor del Parlament

Pep Guardiola ha glossat els premiats i ha destacat les moltíssimes vides que han ajudat a salvar al Mediterrani

Laura Galán TorresActualitzat

Medalla d'Honor del Parlament per a Òscar Camps i Carola Rackete. La cambra ha concedit guardó al fundador de Proactiva Open Arms i a la capitana del vaixell Seawatch 3 per la seva determinació en la defensa dels drets humans.

Camps ha agraït el treball del seu equip i ha assegurat que continuaran rescatant persones:

"Seguirem allà, els agradi o no els agradi, seguirem allà lluitant, allà on no ens volen, allà on les vides s'enfonsen sense cap sentit. Però després del que hem viscut aquest estiu, la missió més dura de les 65 missions que ha complert aquesta petita organització puc dir que -tal com diu un lema popular- ‘Primer t'ignoren, després et difamen, més tard lluiten contra tu, llavors, guanyes'."

Per la seva part, Carola Rackete ha instat Europa a crear rutes legals i segures per a les persones que fugen dels seus països d'origen.

"La Unió Europea necessita dissenyar polítiques que reconeguin la migració com un dret humà fonamental. La gent necessita rutes segures legals per arribar a Europa. No només necessitem una reforma, sinó que necessitem vies segures i protecció internacional per a persones que estan en moviment."

 

 

L'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, ha glossat la figura dels guardonats. Ha estat una glossa molt reivindicativa i crítica amb les actuacions del govern espanyol i dels governs europeus.

"Un món que no rescata és un món que naufraga i on les societats s'ofeguen. Podríem dir que com Antígones del segle XXI i sense demanar cap permís, Carola i Óscar, reclameu els drets de tots els vius i de tots els morts a un cos i a una polis. I és això que us fa imprescindibles."


Guardiola, que ha comparat la feina del dos guardonats i de les ONG que representen amb jugar i guanyar un partit de futbol, també ha parafrasejat Johan Cruyff:

"Sortiu i rescateu, sisplau."

 

 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha destacat les moltíssimes vides que han rescatat el dos rescatats i les organitzacions que representen:

"Que aquesta medalla serveixi per recordar - com ens han ensenyat en el seu compromís, determinació i exemple l'Óscar Camps i la Carola Rackete - que efectivament volem una Mediterrània plena de vida i no un mar mort."


Torrent ha defensat l'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament com un toc d'atenció per tot el que les institucions no estan fent.

"Per això cal que afrontem la crítica que pertoqui. Hem fet prou? Fem Prou? No, per descomptat que no. Calen mesures concretes, calen més recursos. Amb reconeixements institucionals no n'hi ha prou. Però l'acte d'avui és en sí mateix un missatge."


El president de la cambra, Roger Torrent, els ha lliurat el reconeixement davant un auditori ple, amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i membres del seu executiu, així com representants dels grups parlamentaris, excepte Ciutadans i el PP, i amb una trentena de voluntaris de l'organització humanitària Open Arms, de Badalona, que han estat fortament aplaudits.

L'acte l'ha obert l'actuació del cantautor Joan Dausà i el tema "Com plora el mar", que recorda la tasca de les ONG al Mediterrani.

 

 

Camps: "De la presó, se'n surt"

A finals de juny, el vaixell de Proactiva Open Arms va reprendre els rescats de migrants al Mediterrani central malgrat la política de ports tancats del govern italià. Portava sis mesos bloquejat a port pel govern espanyol per la prohibició de sortir a aigües internacionals per a operacions de rescat.

El fundador de l'ONG, colpit per la imatge d'un pare i una filla ofegats quan intentaven entrar als Estats Units, va anunciar que tornaven a alta mar.

L'aleshores ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va respondre al desafiament d'Open Arms amb amenaces. Salvini va advertir que si el vaixell navegava per aigües italianes amb immigrants rescatats els responsables serien detinguts: "En cas de desobediència, arrest." La resposta de Camps va ser contundent: "De la presó, se'n surt; del fons del mar, no."


Rackete, detinguda per desobediència

Pocs dies abans que l'Open Arms reprengués la seva activitat, Carola Rackete havia estat detinguda. La capitana del Sea Watch-3 va desobeir el govern italià atracant al port de Lampedusa amb 42 migrants. Se la va acusar de resistència contra un vaixell de guerra perquè va esquivar una patrullera de la Guàrdia Marítima.

El vaixell de l'ONG va entrar sense permís al port invocant l'estat de necessitat per la situació en què es trobaven els immigrants que duia a bord. Feia 17 dies que el Sea-Watch navegava amb 42 persones rescatades al mar.

Quatre dies més tard de la seva detenció, una jutge va aixecar l'arrest domiciliari que li havien imposat per considerar que estava complint "un deure". En canvi, Salvini demanava un càstig sever per a la capitana.

 

Carola Rackete i Òscar Camps, al Parlament de Catalunya


Màxim reconeixement del Parlament

El guardó del Parlament català, creat l'any 2000, s'atorga com reconeixement excepcional a personalitats o institucions. L'any passat, la va rebre l'Associació de Mestres Rosa Sensat i el 2017, després dels atemptats del 17 d'agost, es va atorgar als Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils. Pep Guardiola o els premis Nobel de la Pau Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel són altres dels guardonats.

ARXIVAT A:
Refugiats11SMigracionsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut