El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, amb membres de l'Associació de Mestres Rosa Sensat (AC…
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, amb membres de l'Associació de Mestres Rosa Sensat (ACN)

La defensa de l'escola catalana en l'entrega de la Medalla d'Honor a Rosa Sensat

Torrent: "Hi ha qui intenta fer trontollar l'escola i això no passarà"

Actualitzat

El Parlament ha entregat la Medalla d'Honor -en la categoria d'Or- a l'Associació de Mestres Rosa Sensat. S'ha volgut reconèixer la seva contribució -durant més de 50 anys- a la millora de l'educació a Catalunya i a la defensa d'una escola pública, democràtica i catalana.

Amb aquest guardó, el Parlament també fa extensiu el reconeixement a tot el col·lectiu de mestres i professors per la seva "dedicació" i "perseverança" després d'uns mesos en què la seva tasca ha estat qüestionada des d'alguns sectors.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat el model educatiu català i ha avisat que "no trontollarà" tot i els "intents" de fer "trontollar" un gran acord social i la principal eina de cohesió social del país. Torrent ha fet una crida a "deixar treballar en pau" als mestres.

"La defensem perquè és una escola compromesa amb una societat, amb la conseqüència d'una societat compromesa amb la seva escola. (...) El desenvolupament i la maduresa d'una societat es mesura amb el tractament cap als seus mestres",

Torrent ha recordat que el reconeixement que han lliurat "és per a tot el col·lectiu de docents del país" i ha demanat parlar més dels valors i no tant de les competències. També ha assegurat que les democràcies es "materialitzen" a les urnes, però es "consoliden" a les escoles. En aquest sentit, ha dit que, en democràcia, el futur "passa necessàriament perquè la ciutadania pensi per ella mateixa" i que s'"impliqui" en la vida pública des del "respecte".

Torrent ha iniciat la seva intervenció amb un record per l'expresidenta Carme Forcadell.

"Estic convençut que entre les parets de la presó se sent completament satisfeta que el seu Parlament reconegui la tasca de Rosa Sensat i de tots els mestres del país".

 

Rosa Sensat: "Els mestres no podem fer el sord davant de les preguntes que ens fan cada dia"

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, ha recordat que la línia entre educar i adoctrinar "és molt fina" i ha apuntat que l'escola ha de fer possible el debat "respectuós" amb el raonament "fonamentat".

Martí ha lamentat la utilització partidista de l'escola catalana i ha explicat que, el curs passat, els docents es van veure obligats a tractar assumptes que formaven part de la vida dels alumnes.

"Els mestres no podem fer el sort davant les preguntes que ens fan cada dia".

Per això, ha subratllat que des de l'escola han de donar les eines perquè cada persona aprengui a pensar "per si mateixa".

"Hem de donar eines per crear consciència crítica i esdevenir persones, emancipades i lliures capacitades per viure en societats basades en els principis de llibertat i fraternitat".

També ha fet una crida a la classe política i ha demanat compromís polític "per una nova educació pública de qualitat", amb recursos "adients" i on el alumnes se sentin acollits "vinguin d'on vinguin".

 

Torra diu que els pilars del futur del país passen per la "llibertat, la cultura i el talent"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tancat l'acte recordant que els pilars del futur del país passen per la "llibertat, la cultura i el talent".  I és que aposta perquè la pluralitat, els valors de pau, els drets civils, la justícia i la democràcia siguin la "primera lliçó a les aules".

El president ha tingut un record per l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí i ha recordat que "només" hi ha una cosa més important que les escoles, els seus mestres.

L'acte d'entrega de la medalla ha comptat amb representants de totes les formacions excepte Cs, PPC i la CUP.

Anar al contingut