Òscar Camps i Carola Rackete, proposats per a la Medalla d'Or del Parlament
Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, i Carola Rackete, capitana del vaixell Seawatch 3

Òscar Camps i Carola Rackete rebran la Medalla d'Or del Parlament

La cambra concedirà el guardó al fundador de Proactiva Open Arms i a la capitana del vaixell Seawatch 3 per la seva determinació en la defensa dels drets humans

RedaccióActualitzat

La feina que fan els que intenten salvar vides al Mediterrani rebrà el màxim reconeixement del Parlament de Catalunya. Roger Torren ha proposat concedir la Medalla d'or a Òscar Camps i Carola Rackete a la Mesa de la cambra, que ho ha aprovat per unanimitat aquest dimarts.

 Així ho ha anunciat en roda de premsa el mateix Torrent, que ha definit els guardonats com a "dos lluitadors els drets humans" que es juguen la vida per salvar-ne d'altres davant la "inacció" dels estats. 

"No podem resignar-nos al fet que milers de persones morin a la Mediterrània en busca d'un futur millor. Tenim l'obligació d'actuar. L'exemple de la Carola i l'Òscar es explica que podem, que hi ha esperança i que sempre val la pena lluitar per un món millor."

TV3 avançava aques dilluns que el president del Parlament proposaria a la Mesa de la cambra que presideix premiar la determinació en la defensa dels drets humans del fundador de Proactiva Open Arms i de la capitana del vaixell Seawatch 3. Tots dos guardonats han desafiat recentment els governs europeus, especialment l'italià.


Camps va desafiar els governs europeus

A finals de juny, el vaixell de Proactiva Open Arms va reprendre els rescats de migrants al Mediterrani central malgrat la política de ports tancats del govern italià. Portava sis mesos bloquejat a port pel govern espanyol per la prohibició de sortir a aigües internacionals per a operacions de rescat.

El fundador de l'ONG, colpit per la imatge d'un pare i una filla ofegats quan intentaven entrar als Estats Units, va anunciar que tornaven a alta mar.

 

L'Open Arms, sortint del Port de Barcelona el 23 d'abril (ACN)

 

El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va respondre al desafiament d'Open Arms amb amenaces. Salvini va advertir que si el vaixell navegava per aigües italianes amb immigrants rescatats els responsables serien detinguts: "En cas de desobediència, arrest." La resposta de Camps va ser contundent: "De la presó, se'n surt; del fons del mar, no".

El dissabte 13 de juliol es va fer una manifestació a Barcelona en suport a Open Arms pel dret a rescatar. Organitzacions com Greeenpeace, Amnistia Internacional o Stop Mare Mortum van participar a la concentració que va reunir unes 500 persones.


Rackete, detinguda per desobediència

De fet, pocs dies abans que l'Open Arms reprengués al seva activitat, Carola Rackete havia estat detinguda. La capitana del Sea Watch-3 va desobeir el govern italià atracant al port de Lampedusa amb 42 migrants. Se la va acusar de resistència contra un vaixell de guerra perquè va esquivar una patrullera de la Guàrdia Marítima.

El vaixell de l'ONG va entrar sense permís al port invocant l'estat de necessitat per la situació en què es trobaven els immigrants que duia a bord. Feia 17 dies que el Sea-Watch navegava amb 42 persones rescatades al mar.

 

La guàrdia costanera italiana al costat del Sea Watch, molt a prop de l'illa de Lampedusa (Reuters)

 

Quatre dies més tard de la seva detenció, una jutge va aixecar l'arrest domiciliari que li havien imposat per considerar que estava complint "un deure". En canvi, Salvini demanava un càstig sever per a la capitana.

Màxim reconeixement del Parlament

El guardó del Parlament català, creat l'any 2000, s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. L'any passat, la va rebre l'Associació de Mestres Rosa Sensat i el 2017, després dels atemptats del 17 d'agost, es va atorgar als Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils. Pep Guardiola o els premis Nobel de la Pau Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel són altres dels guardonats.

ARXIVAT A:
MigracionsParlament de Catalunya
Anar al contingut