Madrid

Govern espanyol i comunitats autònomes aproven el barem segons el qual es determinarà el grau i nivell de les persones amb dependència

La llei de dependència començarà a beneficiar part de la ciutadania aquest any, però abans cal que es defineixi el barem a partir del qual es determinarà quin grau de dependència té cada persona. Aquest és l'objectiu del Consell Territorial de la Dependència, format pel govern espanyol i les comunitats autònomes. Aquest organisme s'ha constituït aquest dilluns enmig de les crítiques del PP per un sistema de votació que consideren que afavoreix el govern central. Ara el consell estudia una proposta de l'executiu central que inclou un barem de 100 punts. Cada persona obtindrà una puntuació diferent en funció de les seves necessitats. La proposta preveu sis graus de dependència.

Actualitzat

La capacitat de menjar i beure, la regulació de la micció i defecació, vestir-se, manteniment de la salut, asseure's o tombar-se i posar-se dret, moure's dins de la llar, prendre decisions... Els tècnics es basaran en aquestes qüestions a l'hora d'avaluar el grau de dependència de cadascú. En el cas de menors de tres anys, es compararà el nivell d'autonomia de l'infant amb el que tingui habitual una criatura sana de la mateixa edat.

Gràcies als qüestionaris amb preguntes com aquestes es podran sumar un seguit de punts, fins a un màxim de 100. A partir d'aquí, cada persona s'enquadrarà en un grau de dependència: el grau 1 (de 25 a 49 punts), el grau 2 o de dependència severa (de 50 a 74) i el grau 3 (de 75 a 100), que és el més greu. A banda, cadascun d'aquests graus estarà subdividit en dos. Per tant, es pot parlar de sis nivells en què, com més punts se sumen, més elevat és el grau de dependència. El barem concretarà la discapacitat física, psíquica, mental o intel·lectual dels ciutadans, que les persones afectades podran sol·licitar un cop la llista de punts hagi sortit publicada al Butllletí Oficial de l'Estat.

Barems específics

També es tindran en compte tres grups d'edat a l'hora de fer el barem i establir aquesta puntació. Es consideraran menys dependents els que estiguin per sobre dels 11 anys. El segon grup serà els de 7 a 10 anys. I els més dependents seran els de la franja d'edat més baixa, de 3 a 6 anys. Per últim, els menors de 3 anys tindran un barem especial.

En el cas dels discapacitats intel·lectuals també hi haurà un barem específic, on es tindrà en compte la capacitat de presa de decisions de manera autònoma. D'aquesta manera queda garantit que també quedin inclosos dins de la llei.

Primer, els de grau 3

Aquest pas és fonamental per a l'aplicació de la llei de dependència, que d'entrada aquest 2007 beneficiarà les persones amb un grau més elevat, que es calcula que són al voltant de 200.000 a tot l'Estat. Els que tinguin grau 2 (dependència servera) podran rebre ajudes entre l'any que ve i el 2009. I, finalment, els de grau 3 o dependència moderada hauran d'esperar, com a mínim, fins al 2011.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut