Brussel·les

La Comissió Europea presenta avui les seves propostes perquè la UE tingui una política energètica comuna

La Unió Europea presenta avui un nou pla d'usos energètics que ha de servir per estalviar energia, potenciar les fonts alternatives i assegurar el proveïment de països tercers. La Comissió també presentarà un pla d'interconnexions elèctriques prioritàries que inclou l'enllaç entre l'Estat espanyol i el francès. La nova política energètica es presentarà amb la crisi pel tall de subministrament de Rússia com a teló de fons.

Actualitzat

La comissió presentarà avui les seves propostes perquè la Unió Europea tingui una política energètica comuna. Les directrius volen aconseguir que a mitjà i llarg termini els Vint-i-set no hagin de comprar a tercers països tanta energia com ara. Aquesta estratègia la debatran els caps d'estat i de govern comunitaris el 9 de març.

La vigília de la reunió, el portaveu de l'energia de la comissió ha fixat com a objectiu reduir el consum i buscar fonts alternatives, però també assegurar-se el subministrament de tercers països. En concret, segons ha dit el portaveu, es tracta d'un pla d'acció per reduir la despesa d'energia un 20% d'aquí fins al 2020 i promocionar les fonts d'energia que hi ha a la UE, les més importants de les quals són les energies renovables. Pel que fa a la dependència exterior, la CE vol diversificar les fonts de proveïment i els subministradors amb els quals s'ha de treballar necessàriament i crear les condicions perquè es creïn vies viables per solucionar futurs problemes, si es produeixen.

La Comissió també presentarà un pla d'interconnexions elèctriques prioritàries, que inclou l'enllaç entre el territori espanyol i el francès.

D'altra banda, per veure quina és la situació exacta de les seves reserves, la Comissió Europea ha convocat per aquest dijous una reunió del grup de subministrament de petroli. Representants dels Vint-i-set estudiaran quines són les alternatives d'abastiment i debatran la possibilitat de recórrer a les reserves estratègiques si cal.

Anar al contingut