Madrid

El Congrés aprova la llei de la dependència, que reconeix l'atenció a més d'un milió d'espanyols

El Congrés dels Diputats aprovarà, de manera definitiva, la llei d'autonomia personal i atenció a persones dependents. Ho ha fet amb els vots en contra de CiU, PNB i EA, que entenen que la nova llei vulnera competències autonòmiques. El text reconeix el drets dels ciutadans a rebre atenció per part de l'Estat quan no puguin valer-se per si mateixos en arribar a la tercera edat o com a conseqüència d'un accident o una malaltia. La llei té en compte el patrimoni de l'usuari per determinar la seva aportació al pagament dels serveis.

Actualitzat

Més d'un milió de persones a Espanya es beneficiaran de la nova llei de la dependència, que ha superat amb una àmplia majoria el seu últim tràmit al Congrés dels Diputats. Amb aquesta norma, que tindrà un desenvolupament gradual fins al 2015, es reconeix el dret a rebre serveis d'atenció domiciliària, teleassistència i centres de dia o residències, així com prestacions econòmiques vinculades a la contractació de serveis privats. A més, recull la possibilitat que els cuidadors familiars rebin una compensació econòmica i siguin donats d'alta a la Seguretat Social.

El finançament del sistema recaurà en les comunitats autònomes, l'administració central i els usuaris. Es determinarà el tipus de prestació a què té dret cada persona en funció del seu nivell de dependència i els usuaris no pagaran mai més del 30% del servei.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha pres la paraula al final del debat al Congrés per celebrar l'aprovació de la llei, que, ha assegurat, es convertirà en el "gran projecte social dels pròxims anys". Zapatero ha destacat l'esforç i l'impacte d'aquest projecte, que beneficiarà més d'un milió de persones dependents i també les seves famílies i "les persones que dediquen la seva vida a cuidar els que ho necessiten". El president espanyol ha destacat, a més, les conseqüències laborals que tindrà la llei, ja que, ha dit, permetrà la creació de 300.000 llocs de feina al sector en els pròxims deu anys.

Zapatero ha agraït la col·laboració de tots els grups que "han fet real el millor servei als ciutadans", el d'"atendre les seves necessitats reals".

En el mateix sentit s'ha expressat el ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, impulsor de la llei, que ha assegurat que és un gran dia per a la societat perquè "cap espanyol estarà sol" a partir d'ara.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut