Barcelona

El govern català aprova la llei que ha de permetre universalitzar serveis socials com l'assistència domiciliària

El consell de govern, el primer ordinari de la legislatura, ha aprovat el projecte de llei de serveis socials. Es tracta de la primera llei que José Montilla es va comprometre a tramitar si presidia la Generalitat. La normativa representarà l'aplicació, a Catalunya, de la recentment aprovada llei espanyola de dependència. De fet, el pacte de govern d'entesa es proposa com a objectiu universalitzar els serveis socials.

Actualitzat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha estat l'encarregat de comparèixer per explicar els acords presos en la primera reunió ordinària del consell de govern, una reunió que ha servit perquè l'executiu català hagi aprovat la llei de serveis socials, un dels compromisos del govern tripartit firmats en el Pacte del Tinell.

Amb aquesta normativa es passarà del sistema actual, en què s'ha de tenir un nivell de renda molt baix per rebre ajudes, a un d'universal. És a dir, tothom tindrà dret a determinats serveis, com l'ajuda a domicili o una plaça en una residència. Això sí, se'n pagarà una part en funció de la renda. Les associacions de discapacitats ja han manifestat que preferirien que no hi hagués copagament. Aquesta garantia de prestar els serveis socials a tots els ciutadans és el que el president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat d'aquesta nova llei.

La reunió del govern també ha permès aprovar la creació de l'Institut de Seguretat de Catalunya i del Consell de Relacions Laboral que s'han reprès, segons Montilla, després que l'"actitud obstruccionista" de l'oposició impedís que el Parlament les aprovés en la passada legislatura. Respecte al primer projecte, el president català ha destacat que va més enllà de la idea d'una escola de policia o bombers i que serà un centre generador de coneixements. I sobre el projecte de llei de creació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya Montilla l'ha posat com exemple de l'aposta pel diàleg del seu govern.

El president de la Generalitat ha explicat que el govern també ha acordat promoure la millora de la contractació pública en el marc de l'acord estratègic per a la internacionalització de l'economia. "No és un tema menor, perquè la Generalitat és l'ens que genera més volum de contractació a Catalunya", ha destacat Montilla.

Igualment, l'executiu català ha posat en marxa l'elaboració del pla de govern, un instrument de planificació i transparència, el "relat inicial" del qual podria presenta a principis de febrer. Montilla també ha anunciat la reorganització de quatre departaments de la Generalitat en què s'han designat 33 nous càrrecs de responsabilitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut