Les xarxes socials hauran d'esborrar tots els comptes dels menors de 14 anys a Florida el 2025
Les xarxes socials hauran d'esborrar tots els comptes dels menors de 14 anys a Florida el 2025 (iStock)

Florida prohibeix les xarxes als menors de 14 anys encara que tinguin permís dels pares

Associacions lligades a la indústria tecnològica denuncien que la llei no respecta la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

El governador de l'estat de Florida, el republicà Ron DeSantis, ha firmat aquest dilluns una llei que prohibeix als menors de 14 anys tenir cap compte a les xarxes socials, encara que tinguin el consentiment dels pares.

En un comunicat, DeSantis destaca que la llei afegeix que en els casos d'adolescents de 14 i 15 anys només es poden obrir un compte si tenen el permís dels seus pares.

"Les xarxes socials perjudiquen els nens de diverses maneres i, amb aquesta legislació, es dona als pares més capacitat per protegir els seus fills".

A més d'aquestes restriccions d'edat, la llei --anomenada HB3-- imposa altres restriccions a la visita de llocs web pornogràfics, així com l'obligació de verificar l'edat.

La llei ordena a les empreses que eliminin els comptes ja existents de menors. Si no ho fan, es podrien enfrontar a demandes o a multes de fins a 50.000 dòlars (46.100 euros).

El text també requereix a les plataformes que tinguin un sistema de verificació de "tercera part", de manera que els pares puguin donar el seu consentiment als fills.

La llei entrarà en vigor el 2025.

 A la roda de premsa de presentació de la llei, l'ultraconservador Ron DeSantis ha estat acompanyat per diversos membres del sector educatiu que han participat en l'elaboració del projecte de llei. També pel fiscal general de l'estat, Ashley Moody, i el comissionat d'educació de l'estat, Manny Díaz Jr. Tots ells donen suport a la creixent tendència d'aplicar "polítiques dures" en aquest àmbit.


Tot i no fer referència a cap xarxa social en concret, els ponents de la llei han destacat que les pàgines afectades seran les que tenen la característica del "desplaçament infinit". O sigui, les que carreguen continguts de manera il·limitada mentre l'usuari es va desplaçant cap avall, sense necessitat de fer clic a la pàgina següent.

Aquesta característica ha estat sovint criticada pel seu efecte devastador en la salut mental dels menors.

La legislació ha estat aprovada per les dues cambres estatals amb un suport ampli dels dos partits representats, només amb l'excepció d'un petit grup de demòcrates que argumentaven que era una intromissió del govern i que seria anul·lada pels tribunals.

Amb aquesta mesura, Florida s'uneix a altres estats com Arkansas i Utah, que també han plantejat el veto de les xarxes socials als menors.


Primeres crítiques a la llei

La mesura ja ha aixecat les crítiques de diverses organitzacions que alerten que pot incomplir la Primera Esmena de la Constitució, que garanteix la llibertat d'expressió. Consideren que són els pares, i no el govern, els responsables de prendre les decisions sobre la presència dels seus fills, de totes les edats, a les xarxes socials.

És el cas de l'entitat NetChoice --associació lligada a la indústria tecnològica-- que amb l'argument que defensa la llibertat d'expressió a internet, ha qualificat la llei de decebedora.

"Aquest nivell de recopilació de dades posarà en risc la privacitat dels ciutadans de Florida i violarà els seus drets. Això és preocupant per la seguretat en línia de tots els habitants de Florida i de tots els menors".

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Estats UnitsMenors
Anar al contingut