Ron DeSantis, en un acte aquest dissabte a Orlando (Reuters/Marco Bello)
ANÀLISI

Ron DeSantis, l'ultraconservador que vol portar el model de Florida a la Casa Blanca

El governador de Florida i flamant candidat a les primàries republicanes havia anunciat un inici de campanya diferent. I ho ha sigut 

Actualitzat

La seva conversa amb el propietari de Twitter, Elon Musk, per anunciar la seva candidatura ha col·lapsat el sistema, que ha trigat 26 minuts a recuperar-se. La meitat de les 500.000 persones que s'hi havien connectat ja havien desertat quan finalment Ron DeSantis ha dit, o més aviat ha llegit, si ens fixem en el to que ha utilitzat, que es presentava per liderar el retorn de la gran Nord-amèrica.

Un fracàs formal per a algú que es presenta com la personificació de la gestió i l'eficàcia que ha estat ràpidament aprofitat pels seus rivals de dins i fora del partit, però que no ha afectat el fons de la seva candidatura.

Quan la conversa ha arrencat, els hits d'aquest exmilitar de 44 anys format a les prestigioses universitats Harvard i Yale han sortit un rere l'altre fins a dibuixar una agenda implacable i ultraconservadora. I amb molta capacitat per aixecar milions de dòlars per finançar la seva campanya.

La recepta de DeSantis passa per exportar a tot el país el full de ruta aplicat a Florida, on fa 6 mesos va revalidar per una majoria indiscutible la seva plaça de governador. Exemples? Una llei que prohibeix l'avortament a partir de les 6 setmanes, la restricció dels tractaments mèdics per a les persones trans, la desaparició dels currículums escolars de la història del racisme o de l'educació sexual i afectiva.  

També ha ampliat el permís per portar armes o els supòsits per aplicar la pena de mort. Després de l'experiment a Twitter, DeSantis ha passat per la cadena de televisió Fox per acabar de consolidar el seu missatge i ha volgut deixar alguns titulars clars: ha criticat durament Joe Biden i l'administració demòcrata, ha dit que si és president canviarà el director de l'FBI, tampoc li agrada el president de la Reserva Federal i encara menys els mitjans de comunicació, sobretot The New York Times, The Washington Post i la CNN.

Els periodistes que el segueixen expliquen que el seu equip convoca la premsa amb poca antelació perquè no arribin a temps per fer preguntes. En això, tot i que amb estils diferents, coincideix amb el seu principal rival en aquestes primàries republicanes: Donald Trump. No l'ha mencionat directament en cap moment en aquest inici de campanya, però, quan ha recordat als republicans que perdre no serveix per a res o que la presidència del país no té res a veure amb l'espectacle, a tothom li ha vingut Trump al cap.  

L'expresident fa setmanes que critica sense pietat DeSantis. Unes crítiques que confirmen que el governador és l'amenaça més important per a les seves aspiracions de tornar a la Casa Blanca. Mentre la presentació de DeSantis naufragava a Twitter, Trump en feia mofa des de la seva xarxa social i es reivindicava com el millor candidat de les primàries republicanes. Trump branda les enquestes, que, efectivament, a dia d'avui el situen molt al davant de DeSantis.

L'última, de la CNN, li donava el doble de suports. Però encara falta un any i mig per a aquestes primàries, i, com diu el clàssic, el més important no és com comencen, sinó com acaben.  

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut