El governador de Utah i els congressistes responsables del redactat de la llei de xarxes socials

Utah prohibeix les xarxes socials als menors sense permís parental en una llei pionera

L'estat nord-americà ha aprovat una controvertida llei per "protegir els menors" dels perills de les xarxes socials i els que tenen menys de 18 anys necessitaran el vistiplau dels progenitors per a TikTok, Instagram o Snapchat

Xesco ReverterActualitzat

El governador de Utah, Spencer Cox, ha firmat una llei que alterarà de manera molt significativa l'accés dels infants i adolescents a les xarxes socials. A partir de l'1 de març del 2024, quan entri en vigor, necessitaran el consentiment de les famílies per pràcticament tot el que facin a la xarxa.

És una llei pionera que estableix un precedent als Estats Units i obre la via perquè altres estats que ho estan estudiant facin el mateix.

Les empreses de xarxes socials estaran obligades a verificar de manera més seriosa l'edat dels usuaris, per evitar que els menors la falsegin (Pexels/vanessa loring)

Què estableix la nova llei de Utah

  • Els menors de 18 anys no podran fer servir cap xarxa social si no ho autoritzen els seus progenitors o tutors. Si volen obrir i/o fer servir un compte de TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter o Pinterest, abans s'hauran de guanyar el consentiment familiar.
     
  • Prohibeix als menors accedir als seus comptes de xarxes socials entre les 10.30 de la nit i les 6.30 del matí. Només si els pares ho autoritzen, hi tindran accés a la nit i la matinada.
     
  • Les empreses de xarxes socials hauran de donar a pares i mares accés tant als comptes dels seus fills com als posts, missatges, respostes, vídeos, fotos o recerques que facin, tant públics com privats.
     
  • Les empreses de xarxes socials estaran obligades a verificar de manera més seriosa l'edat dels usuaris per evitar que els menors la falsegin. Com ho faran exactament encara no està clar, ja que ara el govern i les tecnològiques han de pactar un mètode.
     
  • Queda prohibit que persones desconegudes puguin enviar missatges a menors, que no podran rebre publicitat dirigida, i recol·lectar informació personal dels usuaris de menys de 18 anys.
     
  • I obliga les empreses a garantir que no estan dissenyades perquè els menors s'hi tornin addictes. Si no poden demostrar-ho i els infants de Utah les fan servir, afrontaran multes de fins a 250.000 dòlars, i 2.500 dòlars més per cada menor que les consulti.


Els arguments a favor d'una llei pionera

El governador republicà de Utah assegura que, si un pare o una mare volen donar als seus fills llibertat absoluta a les xarxes, la nova llei els permet fer-ho. Però, si no és el cas, volen que tinguin el poder per implicar-se en el que veuen els seus descendents. El governador Spencer Cox està convençut del risc si no actuen:

"Els índexs de depressió juvenil i altres problemes mentals augmenten a causa de les companyies de xarxes socials i aquestes saben que els seus productes són tòxics. Dissenyen les seves aplicacions perquè siguin addictives. Com a líders, tenim la responsabilitat de protegir els nostres menors."

El governador cita nombrosos estudis recents que demostren els efectes nocius i creixents de les xarxes sobre els joves i aquí ha tingut el suport de diverses grups de metges i defensa de la joventut. Denuncien que els controls parentals que ofereixen les tecnològiques als pares no són suficients i que cal ser més expeditius.

Utah prohibeix als menors accedir als seus comptes de les 22.30 a les 6.30 (Pexels/Magnus Mueller)

El governador Cox creu que "excepte les tecnològiques, no permetem a cap altre empresa establir contractes amb adolescents de 14 anys perquè utilitzin les seves dades com vulguin. D'aquí 10 anys mirarem enrere i pensarem: "Com ho vam fer? Com vam destruir una generació amb aquestes xarxes?"

La idea de fons és començar a tractar les empreses de xarxes socials com les de tabac o alcohol, en tant que perjudicials per a la salut pública, especialment la dels més joves.


Arguments en contra de la llei

S'esperen nombrosos recursos davant la justícia per mirar de paralitzar aquesta llei abans no entri en vigor i diversos sectors s'hi han oposat durant la seva tramitació. Les tecnològiques asseguren que els pares ja tenen a disposició moltes eines de control, que n'estan establint més i que no cal una de governamental obligatòria.

També qüestionen que la llei arribi a persones fins a 18 anys quan, per exemple, amb 16 ja se'ls considera prou adults per conduir i el jovent de 16 o 17 anys no necessita tant control parental i tenen dret a una certa privacitat.

El dret a la privacitat és precisament un dels punts forts dels detractors de la llei i als Estats Units els estàndards per garantir-lo són molt alts. Els detractors es pregunten què passarà amb joves que troben a les xarxes un refugi per a situacions difícils a casa o que creuen que no poden parlar amb els pares de segons quins assumptes.

(Pexels/victoria Akvarel)

Si, per exemple, hi ha un pare maltractador, ara podrà seguir què fan, què diuen i amb qui es relacionen els fills menors; o bé si hi ha un menor que té dubtes sobre la seva identitat sexual i vol buscar informació a internet sense que els seus progenitors ho sàpiguen, per por de la seva reacció.

També s'alerta que els adolescents de Utah estaran aïllats respecte a la resta de joves dels Estats Units, quan l'aïllament i la solitud ja són un problema habitual al país.


Utah estableix un precedent

Utah és l'estat dels EUA que ha anat més enllà a l'hora de posar límits a l'accés a les xarxes dels menors, però altres estats com Arkansas o Texas preparen legislacions semblants o encara més restrictives. A partir de l'1 de juliol, a Califòrnia, governada per demòcrates, hi entrarà en vigor una llei que obliga les tecnològiques amb clients menors d'edat que, per sistema, els configurin el nivell màxim de privacitat a les aplicacions que tinguin.

El Congrés de Utah, a la ciutat de Salt Lake City (Wikimedia commons)

Cada cop hi ha més pressió perquè es legisli també a nivell federal. Els polítics, tant demòcrates com republicans, coincideixen avui dia en molt poques coses, però sí a l'hora d'assenyalar el perill de les xarxes i la necessitat de protegir més els menors dels seus efectes nocius. El repte és pactar una fórmula que els satisfaci a tots.

ARXIVAT A:
Xarxes socials InstagramTecnologiaTikTok
Anar al contingut