Daniel Pastor, cap del comando d'ETA "Otazua", en el moment de la detenció (Foto: EFE)
Daniel Pastor, cap del comando d'ETA "Otazua", en el moment de la detenció (Foto: EFE)
Madrid

ETA volia atemptar contra Patxi López i les Torres Kio de Madrid

ETA planejava atemptar contra el lehendakari Patxi López o contra el conseller basc de l'interior Rodolfo Ares en un acte públic l'any passat. A més, també pretenia fer-ho contra les torres KIO, al districte financer de Madrid, el 2010. Així es desprèn de les declaracions dels integrants del "comando Otazua", desarticulat la setmana passada a Biscaia. Segons fonts de la investigació, l'exnúmero 1 de la banda, Mikel Kabikoitz Carrera, àlies "Ata", detingut al maig, hauria arribat a ordenar l'atemptat contra aquest segon objectiu. L'atac, però, es va frustrar amb la desarticulació, a començaments de l'any passat, d'una base propera a Lisboa on els etarres guardaven els explosius que havien d'utilitzar per fer l'atemptat.

Actualitzat
La desarticulació del "comando Otazua" ha portat a conèixer que l'exnúmero 1 d'ETA, Mikel Kabikoitz Carrera Sarobe, àlies "Ata", pretenia atemptar contra el lehendakari, Patxi López, o contra el conseller d'Interior basc, Rodolfo Ares, en un acte públic l'any passat.

Segons fonts de la lluita antiterrorista, molt probablement, la data estudiada era el primer aniversari de l'assassinat de l'inspector de policia Eduardo Puelles, el 19 de juny del 2010, si bé, finalment l'atemptat no va ser perpetrat.

A més, "Ata" també pretenia atemptar contra un emblema de la capital de l'Estat, les torres KIO a principis del 2010, un atemptat que va quedar frustrat quan el febrer d'aquell mateix any la policia va descobrir els explosius que s'havien de fer servir a Portugal.

Les forces de seguretat portugueses va confiscar prop de 1.500 quilos d'explosius en una casa d'Óbidos, una població situada a 125 quilòmetres al nord de Lisboa, utilitzada com a arsenal per la banda terrorista ETA. En concret, s'hi van trobar fins a 1.330 quilos de nitrat d'amoni, distribuïts en dotze bidons i quatre sacs; 75 quilos de nitrat potàssic, distribuïts en tres sacs; 40 litres d'àcid sulfúric, i diverses quantitats de pentrita, pols d'alumini i nitrometà.

El "comando Otazua", integrat suposadament per Daniel Pastor, Iñigo Zapirain, Beatriz Etxeberria i Lorena López, operava sobretot a Biscaia, però també a Cantàbria i Burgos, entre d'altres, segons l'acte amb què Grande-Marlaska, que instrueix el cas d'aquest comando, enviava a presó els presumptes etarres, que han confessat els crims que se'ls imputen.

Grande-Marlaska, però, no ha inclòs aquestes dades en la resolució, perquè les ha declarat secretes.


Anar al contingut