Les restriccions i la recomanació que s'eviti sortir de casa s'apliquen en tres barris de l'Hospitalet

Salut recomana als veïns de 3 barris de l'Hospitalet no sortir de casa si no és necessari

La Generalitat prohibeix les reunions de més de 10 persones i activitats culturals, esportives i d'oci nocturn a Collblanc, la Florida i la Torrassa durant 14 dies per reduir el rebrot de Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat ha recomanat als veïns dels barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc, a l'Hospitalet de Llobregat, que no surtin de casa si no és estrictament necessari.

Una "recomanació ferma", que no obligació, que demanen mantenir a partir d'aquest dimecres i durant els pròxims 14 dies per aplanar la corba de contagis en aquestes àrees de la ciutat, on viuen unes 100.000 persones i que són a tocar de Barcelona. De fet, dos dels barris són fronterers.

Què no es pot fer?

Per aconseguir revertir la transmissió del virus, es prohibeixen les reunions de més de 10 persones, tant en l'àmbit públic com privat, i es demana que siguin de l'àmbit familiar.

Se suspenen les activitats culturals i esportives -les pistes a l'aire lliure ja es van tancar- i tampoc poden funcionar els locals d'oci i els gimnasos, cines, teatres o parcs lúdics infantils.

En canvi, biblioteques i museus, i també els casals d'estiu, on van més de 3.000 infants, continuaran funcionant amb les restriccions i mesures de prevenció establertes ara.

Vergés, Buch i Marín expliquen les mesures pels brots de Covid a l'Hospitalet
Gent creuant el pont de la Torrassa, a l'Hospitalet, dissabte (EFE/Toni Albir)

 

Als bars i restaurants, l'aforament queda limitat a la meitat a l'interior, mentre que a fora caldrà mantenir 2 metres de distància entre taules i grups de persones. No es podrà consumir a la barra. A més, es recomana fer les comandes a domicili en comptes d'anar a l'establiment.

"Si hem de fer algun sopar i ho podem deixar per d'aquí a 15 dies, ho hem de deixar. És la recomanació ferma de Salut", ha advertit la consellera, Alba Vergés.

La responsable de Salut i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, després d'una reunió amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, han anunciat les mesures contra els brots de Covid a la ciutat, on hi ha 300 casos actius.

Vergés ha destacat que s'han de reduir al màxim les sortides i el contacte social:

"Tot allò que es pugui fer, que es faci a distància, recollint comandes telefònicament i vigilant molt bé els aforaments. És molt important baixar el nivell d'activitat social que hi hagi en aquests barris durant els propers 14 dies. Que no es facin reunions amb més de 10 persones, tant en l'àmbit públic com el privat. Així podrem recuperar la vida social al més aviat possible."

 

 

En quins supòsits es pot sortir de casa?

Els motius per sortir del domicili han de ser anar a treballar, al metge, cuidar gent gran, dependents o infants, comprar productes bàsics -les altres compres s'hauran de fer amb cita prèvia-. També per anar a entitats financeres o exàmens inajornables, atendre horts d'autoconsum o fer una mudança domèstica, així com actuacions requerides per jutjats o notaris o causes de força major.

Si no és per aquest motius, cal quedar-se a casa. Vergés ha apel·lat a l'autoregulació:

"Té impacte econòmic però millor fer-ho ara que no que les mesures s'hagin d'allargar en el temps. És una recomanació però que, fermament, hem d'explicar a tothom. Si la gent es pogués autoregular… per això hem de ser molt transparents amb les dades."

Per protegir la gent gran, el govern ha prohibit les visites a les residències i també les sortides dels residents. Aquesta mesura s'aplica a l'Hospitalet i a dos municipis més de la regió: Cornellà de Llobregat i Sitges.

També s'ha ordenat el tancament dels centres de dia que encara estaven oberts.

Protecció Civil ha recollit les mesures en aquest tuit:

 

Hi pot haver sancions?

La resposta és que sí, en cas que s'incompleixin, per exemple, les limitacions d'aforaments als locals de restauració, en les trobades que superin les 10 persones o en locals que no acatin l'ordre de tancar.

"Això és una resolució jurídica i, per tant, en aquelles coses obligatòries comporta les sancions corresponents", ha deixat clar Vergés.

Restriccions menys estrictes que al Segrià

Les mesures, menys estrictes que les decretades en part de la comarca del Segrià, on està prohibit sortir de casa si no és en els supòsits previstos, es limiten als tres barris on s'han detectat els brots de Covid-19. La Generalitat argumenta que la situació epidemiològica de la segona ciutat més gran de Catalunya és diferent de la de Lleida i els altres municipis amb brots de Covid al Segrià.

Una dona i el seu pare caminen pel barri de la Torrassa (EFE/Toni Albir)

 

"Amb les dades d'avui, no cal actuar a tot l'Hospitalet. Confiem que les mesures donin els seus fruits. Si no, ens en plantejaríem d'altres", ha destacat Vergés.

Salut ha detallat l'increment de casos que, d'una setmana per l'altra, s'han registrat a les quatre àrees bàsiques de salut dels barris afectats. A Collblanc, han passat de 8 positius a 36; A la Torrassa, de 18 a 62;  A la Florida Nord, han passat d'11 a 37; I a la Florida Sud, de 7 a 27.

La previsió és que els positius vagin encara a l'alça els pròxims dies, però que en dues setmanes es noti el descens.

La consellera Vergés ha admès que la densitat de població i les condicions de vida són factors a tenir en compte a l'hora de poder complir una quarantena, però ha afegit que el que ha passat a l'Hospitalet "pot passar arreu":

"Ens pot passar a tot arreu. Moltes vegades són moviments de persones fortuïts, hi ha molta casuística. La complexitat social influeix, però pot passar a tot arreu."

L'alcaldessa Marín ha explicat que han demanat reforços a l'atenció primària i dels Mossos d'Esquadra per fer front a la situació. La dirigent socialista ha reclamat corresponsabilitat a tota la població de l'àrea de Barcelona:

"El meu missatge és per a tot la gran Barcelona. Avui parlem d'aquests 100.000 habitants, però demà poden ser els d'altres poblacions. El millor que podem fer és protegir-nos."


De fet, als veïns dels carrers de Barcelona que limiten amb l'Hospitalet els han recomanat que tinguin molta prudència, malgrat que no estiguin sotmesos a les restriccions.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Alba VergésMiquel BuchDesescalada
Anar al contingut