El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Parlament de Catalunya (ACN / Jordi Borràs)

Aragonès insta Sánchez a fixar abans del 2027 les condicions d'un referèndum

El president dona per descomptada l'amnistia i assegura que aviat podrà "rebre al Palau el president Puigdemont, Marta Rovira i la resta d'exiliats i exiliades"

RedaccióActualitzat

En el debat de política general al Parlament de Catalunya, el primer que afronta el govern d'Esquerra Republicana en solitari, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que abans del 2027 s'han d'haver fixat les bases per a un referèndum.

Aquest debat, que coincideix amb la sessió d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés, ha començat aquest dimarts amb el discurs d'Aragonès i durarà fins divendres, quan es votaran les propostes dels grups.


"Fixar les condicions per votar"

A l'inici del discurs, que ha durat poc més de 2 hores, Aragonès ha donat per fet que l'amnistia per als independentistes encausats serà una realitat d'aquí poc, i s'ha mostrat convençut que l'autodeterminació pactada és possible.

En aquest sentit, ha dit que cal aprofitar que ERC i Junts tenen "la clau de la governabilitat a Espanya" perquè els pròxims anys s'aconsegueixi avançar en un referèndum d'autodeterminació:

"La legislatura que ara comença a l'Estat, la legislatura 2023-2027, només es pot entendre com la que permeti a Catalunya fixar les condicions per votar."

El president de la Generalitat ha estructurat el discurs en 4 blocs: el primer l'ha dedicat a la seva definició del país, que ha qualificat de "la Catalunya dels 8 milions", la xifra d'habitants que tindrà d'aquí poc.

En el segon ha fet un repàs del que anomena "les quatre transformacions" del programa de legislatura que va presentar fa 2 anys, que ha anomenat "social", "verda", "feminista" i "democràtica".

El tercer ha estat una exposició de les polítiques que està fent el govern, fent-ne un repàs departament per departament, i el quart l'ha dedicat al conflicte de sobirania de Catalunya amb l'estat espanyol.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts durant el discurs del debat de política general al Parlament (ACN / Jordi Borràs)

L'amnistia i la tornada de Puigdemont i Rovira

En aquest àmbit, Aragonès ha dit que l'independentisme ha d'obrir una "nova fase de la negociació" per "arrencar a Sánchez el compromís que Catalunya voti si vol ser president":

"De la mateixa manera que l'amnistia era impossible i avui ja no ho és, ara cal obrir la següent carpeta dels impossibles: cal un compromís ferm que al llarg de la propera legislatura es trobarà la via perquè la ciutadania de Catalunya decideixi el seu futur."

Aragonès ha afirmat amb rotunditat que d'aquí poc Carles Puigdemont i els altres polítics que estan exiliats fora de Catalunya tornaran després de 6 anys:

"Espero que en els propers mesos podré rebre al Palau de la Generalitat el president Puigdemont, la Marta Rovira i la resta d'exiliats i exiliades, com vaig fer amb els presos i les preses polítics."

El president de la Generalitat ha assegurat que també s'arxivaran "totes les causes contra l'independentisme", cosa que "culminarà la fi de la causa general" dels últims anys a l'estat espanyol:

"Això passarà, per molt que alguns s'alterin i s'indignin, es manifestin i ens amenacin, l'amnistia és un fet."


L'acord de claredat i la "nova fase de negociació"

Aragonès ha demanat abordar la "nova fase de negociació" des de la unitat de l'independentisme, tot aprofitant les experiències prèvies d'Escòcia, Irlanda i el Quebec:

"Parlem de com establim les bases perquè la ciutadania de Catalunya decideixi, emmirallem-nos en les vies que s'han obert abans que nosaltres."

Segons ha afirmat, la resolució de conflicte només és possible si les parts acorden "unes regles del joc" per poder trobar una solució viable.

En aquest sentit, ha afirmat que l'anomenat acord de claredat que va presentar fa un any és l'eina idònia per fer-ho, i ha anunciat que d'aquí poc es farà públic l'informe que va encarregar.

Segons Aragonès aquest informe, elaborat pel Consell Acadèmic nomenat pel govern, ha de ser la base per "construir un consens intern i ampli en el si de la societat catalana".

El president ha acabat el discurs afirmant que l'independentisme està "disposat a guanyar" en un referèndum, però també a perdre:

"El govern de l'Estat ha d'entendre que podem acceptar una sortida democràtica, és el que busquem, que tots estem disposats a escoltar i acceptar la decisió de la ciutadania, estem disposats a guanyar un referèndum, però també estem disposats a perdre'l, si així ho decideix la ciutadania de Catalunya, perquè som demòcrates".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Parlament de Catalunya

Cursos de català per a sanitaris

En el primer bloc, Aragonès ha assegurat que el català és i ha de ser "el pilar de la nació compartida", i ha admès que les polítiques fetes fins ara han estat deficients:

"Durant molt de temps hem donat la llengua per garantida i això ha fet que no s'actualitzessin les eines i les polítiques per promoure-la."

Una de les mesures que ha anunciat per fer front a aquest problema és un pla perquè els professionals sanitaris que no saben català o no el fan servir, n'aprenguin.

Aquest pla es basarà en cursos de 100 hores dins l'horari laboral per a aquests professionals, amb l'objectiu que els pacients els puguin parlar en català i els entenguin:

"És cert i cal dir-ho, molts d'aquests professionals amb gran talent sanitari no tenen el català com a llengua pròpia i no tenen prou coneixements de català per atendre tota la ciutadania de Catalunya, i ho hem de revertir."

Aragonès ha dedicat bona part del discurs a exposar la situació de llengua catalana, i ha mostrat la convicció que durant aquest curs polític s'activi el Pacte Nacional per la Llengua.

En el segon bloc, ha recordat l'últim càlcul del govern pel que fa al dèficit fiscal entre Catalunya i l'estat espanyol, que ha afirmat que és el més alt que hi ha hagut mai:

"22.000 milions d'euros que van a l'Estat i no tornen a Catalunya, la xifra més alta de la història, aquest és un maltractament que cal resoldre, que cal revertir, perquè va en detriment de les empreses, els hospitals, les escoles, els serveis socials, en detriment de la prosperitat del país i del benestar de la ciutadania."

Reforma del Servei Català d'Ocupació

Per avançar en l'objectiu de la plena ocupació, Aragonès ha anunciat un pla estratègic de transformació del Servei Català d'Ocupació, el SOC.

Segons ha dit, amb aquest pla es vol aconseguir que el SOC funcioni de manera més flexible i pendent de les necessitats de les empreses i de les persones que busquen feina.

Això es vol aconseguir integrant-lo en el territori i també aprofundint en la seva digitalització, tot plegat amb els resultats reals com a referència per fer-ho.


5.837 milions d'euros dels fons Next Generation

Pel que fa als fons europeus creats durant la pandèmia, els anomenats Next Generation, Aragonès ha afirmat que el govern ha aconseguit l'assignació de 5.837 milions d'euros.

També que 3.500 milions ja s'han adjudicat a més de 40.000 beneficiaris, i que el govern està treballant perquè serveixin per a la creació d'una fàbrica de xips informàtics a Catalunya.


Escena 25 passa a ser Escena 30

Pel que fa a l'àmbit cultural, el president de la Generalitat ha anunciat l'ampliació de 25 a 30 anys del programa perquè la gent jove accedeixi a entrades reduïdes al teatre i altres espectacles.

És el programa Escena 25, que passarà a anomenar-se Escena 30:

"Transformarem l'Escena 25 en 2 sentits, ampliant la franja d'edat fins els 30 anys i multiplicant les activitats culturals que s'acullen al programa perquè els joves puguin escollir entre més opcions."

"Volem facilitar l'accés a la cultura, convertir la cultura en un dret accessible per a tothom."

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts arribant al ple del Parlament (ACN / Jordi Borràs)
 

El debat durarà fins divendres

Els grups respondran Aragonès en la sessió d'aquest dimecres, en ordre de més a menys representació, excepte ERC, que serà l'últim. El president els podrà replicar per separat o en conjunt, i els grups parlamentaris tindran 10 minuts per a les contrarèpliques.

En la sessió de dijous, dia 28 de setembre, els grups presentaran les resolucions, un màxim de 20 per grup, i serà el dia en què negociaran per pactar les diferents propostes.

Finalment, divendres, 29 de setembre, es reprendrà el debat per discutir i votar les resolucions presentades.


Possible propostes de resolució sobre temes sensibles

Una de les claus del debat serà veure si ERC, Junts i la CUP pacten propostes de resolució de temes com l'amnistia i l'autodeterminació, que en ocasions anteriors han estat censurades a posteriori pel Tribunal Constitucional.

En aquest sentit, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha assegurat abans del debat al programa "Els matins" de TV3 que això no li fa por:

"Si tinc el suport dels grups, no em tremolaran les cames."

És el tercer debat de política general per a Aragonès però el primer des que governa en minoria, després que fa gairebé un any Junts decidís sortir del govern per diferències en l'estratègia independentista.

 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsParlament de CatalunyaDebat política general
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut