El president de la Generalitat ha dedicat part del seu discurs a l'estat de la llengua (ACN/Jordi Borràs)

Aragonès anuncia un pla de formació per garantir el coneixement del català entre els sanitaris

Aragonès diu en el debat de política general que es faran cursos de català en horari laboral a tots els professionals del sistema sanitari que no tinguin prou coneixement de la llengua

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts en el marc del debat de política general que es fa al Parlament, un pla per garantir el coneixement i l'ús del català en el sistema sanitari de Catalunya, per assegurar que "tothom li pugui explicar al metge amb la seva llengua què li passa".

Tot i que no hi ha xifres oficials, és més que evident que, actualment, una part important del personal sanitari que exerceix a Catalunya no domina prou el català per atendre en aquesta llengua.

"Molts d'aquells professionals amb gran talent sanitari, als quals donem la benvinguda i agraïm que estiguin treballant amb nosaltres, no tenen el català com a llengua pròpia i no tenen coneixements de català suficients per atendre tota la ciutadania de Catalunya."

Per revertir la situació, Aragonès ha dit que es faran cursos de català a tots els professionals que ja formin part o que s'incorporin al sistema sanitari i que no tinguin prou coneixement de la llengua. Fonts del govern han detallat que es destinaran a aquest pla 2 milions d'euros en els propers 3 anys. Les mateixes fonts apunten que els cursos per als nous professionals començaran "aviat", s'impartiran dins de l'horari laboral per facilitar als professionals que ho necessitin que els puguin realitzar i tindran unes 100 hores de durada.

Fins ara, tant el Col·legi de Metges com el d'Infermeres fomentaven i facilitaven el coneixement de la llengua, però era totalment voluntari.


Preocupació per la situació del català

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha mostrat la preocupació del govern per l'estat del català, tant al Principat com al conjunt dels Països Catalans, i ha defensat que cal tenir cura de la llengua perquè és un element vertebrador del país i ha de ser "el pilar de la nació compartida".

En aquest sentit, ha animat la ciutadania a recuperar l'ús de la llengua "en tots els àmbits de la societat" i ha fet una crida perquè el Pacte Nacional per la Llengua vegi la llum durant aquest curs polític.

 

ARXIVAT A:
SalutCatalà
Anar al contingut