Feijóo defensa la seva candidatura a la presidència del govern espanyol (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Feijóo carrega contra l'amnistia i aposta per un nou delicte de "deslleialtat institucional"

El candidat del PP assumeix que no té prou suport per ser investit i allarga la mà al vell PSOE amb sis pactes d'estat

RedaccióActualitzat

Alberto Núñez Feijóo proposa introduir el delicte de "deslleialtat institucional" al Codi Penal, per recuperar "l'esperit del delicte de sedició", derogat pel govern de Pedro Sánchez amb la reforma que va entrar en vigor al gener.

Ho ha dit en el discurs d'investidura del debat que ha arrencat aquest dimarts al Congrés dels Diputats, on també ha proposat endurir el delicte de malversació, presentant-se com a alternativa a un Pedro Sánchez que diu ser capaç de tot per seguir a la presidència espanyola. 

"Tinc els vots per ser president del govern, però no accepto el preu que em demanen per ser-ho", ha afirmat. "Jo sí soc de fiar", ha repetit diverses vegades.

El candidat del PP ha acusat el cap de l'executiu en funcions d'estar disposat a acceptar "totes les exigències de l'independentisme", "carregant-se de cop la igualtat de tots els espanyols".
 

"Tinc principis, límits i paraula"

"L'amnistia o qualsevol forma equivalent és un instrument adequat per resoldre el conflicte català. Igualment, el conflicte no es resoldrà de forma definitiva si no contempla el dret a decidir del poble de Catalunya mitjançant un referèndum", ha començat el discurs. "Amb això bastaria, no? Doncs no, no defensaré això", ha dit Feijóo.

"Tinc principis, límits i paraula. I sobretot tinc un deure que no eludiré", ha conclòs en el que bé podria ser una rèplica al discurs del president Pere Aragonès en el debat de política general que se celebra al Parlament i en què ha instat a pactar les condicions d'un referèndum abans del 2027, quan hauria d'acabar aquesta legislatura.

I s'ha dirigit específicament als partits independentistes i sobiranistes, a qui ha acusat de "reduir la seva raó de ser a la qüestió identitària" i a qui ha reclamat que defensin qualsevol postulat que tinguin "per les vies legals i en el marc constitucional".

"La llei i el seu compliment, l'acció dels tribunals, l'exigència de responsabilitat, és la condició necessària per a la convivència en una societat lliure i democràtica de ciutadans iguals en drets i obligacions", ha firmat Feijóo, alertant partits com ERC, Junts o el PNB que Sánchez els pot "enganyar":

"Què els fa pensar que tot el que avui es fa servir per satisfer les seves exigències no s'utilitzarà contra vostès quan ja no els necessitin?"

Hemicicle del Congrés dels Diputats en el debat d'investidura de Feijóo
La primera sessió del debat d'investidura de Feijóo ha arrencat a les 12 del migdia amb el seu discurs (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Sis pactes d'estat

Entre les propostes que ha plantejat si arribés a governar, també ha parlat de fins a sis pactes d'estat. Entre aquests, un "pel sanejament econòmic" amb mesures com una rebaixa de l'IRPF per a famílies amb ingressos per sota dels 40.000 euros; fer extensiva la rebaixa de l'IVA que actualment s'aplica a aliments de primera necessitat a la carn i al peix; o mantenir les mesures contra la inflació vigents fins que baixin els preus.

També proposa que els "petits emprenedors" no paguin durant dos anys la quota d'autònoms o la gratuïtat de l'escolarització de 0 a 3 anys, això últim dins un altre pacte d'estat, en aquest cas "per a les famílies". 

I en la carpeta del que ha anomenat "pacte per al benestar", hi ha inclòs mesures com "canviar la llei para desocupar en 24 hores" i referències a evitar "imposicions i adoctrinament a les aules".

Hi ha hagut espai també per parlar de la crisi climàtica, defensant una economia "més verda", però "sense visions apocalíptiques" ni la "dictadura activista". El seu model, ha dit, és l'"equilibri entre la sostenibilitat ambiental i el desenvolupament econòmic i social".

D'altra nada, ha apuntat "provar" la renovació del Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa cinc anys, "alhora que es registra una llei de reforma del model d'elecció".

Pedro Sánchez entrant a l'hemicile del Congrés per seguir el discurs de Feijóo en el primer dia del debat d'investidura del candidat del PP
Pedro Sánchez ha estat acusat per Feijóo de ser capaç de tot per seguir a la presidència (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Sense la majoria necessària

Tothom dona per fet que la investidura de Feijóo fracassarà, perquè de moment el candidat del PP té 172 vots garantits --els dels diputats populars, a més dels de Vox, Coalició Canària i UPN--. N'hi falten quatre per aconseguir la investidura en primera volta.

La votació, pública i per crida, serà aquest dimecres i, si no surt elegit, Feijóo tindrà una segona oportunitat divendres. En aquesta segona volta només necessitaria majoria simple, és a dir, més sís que nos. Per tant, en tindria prou amb quatre abstencions.


 

Un mes buscant suports sense èxit

L'expresident gallec se sotmet al debat després de guanyar les eleccions --i d'això n'ha tret pit també en el seu discurs-- i de postular-se públicament durant la ronda de contactes que va iniciar Felip VI.

Finalment, el monarca el va proposar com a candidat a la presidència del govern espanyol --malgrat saber que no tenia els vots necessaris garantits-- argumentant que es tractava del guanyador dels comicis.

En cas que fracassi, es dona per fet que el rei proposarà Pedro Sánchez perquè també pugui intentar una investidura.

En aquest últim mes, Feijóo ha passat d'intentar negociar amb el PNB i obrir la porta a parlar amb ERC i Junts a endurir el discurs contra l'independentisme --evidenciat en acte multitudinari contra l'amnistia aquest cap de setmana--, seguint el camí que li van marcar les declaracions públiques de pesos pesants del partit, com Aznar o Díaz Ayuso.

 

 

ARXIVAT A:
PPInvestiduraAlberto Núñez FeijóoCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut