Costa planta el tribunal, que decideix continuar el judici a Torrent i els exmembres de la mesa

El tribunal assegura que cal reprendre la sessió i remarca que ja ha ofert l'opció que Josep Costa es defensés

Actualitzat

El judici a l'expresident del Parlament Roger Torrent i els membres independentistes de la mesa que presidia, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, s'ha reprès aquest dijous al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A dos quarts d'11, Josep Costa ha anunciat que abandonava la sessió, en què participava com a lletrat per representar-se a si mateix. Costa ha assegurat que es tracta d'una farsa de judici i que no hi vol participar, just després que el tribunal ha desestimat totes les peticions plantejades per la defensa.


Situació inèdita

Josep Costa ha decidit marxar malgrat que el president del tribunal li ha requerit que es quedés o, en cas contrari, se li nomenaria un advocat d'ofici, una opció que al final ha quedat descartada.

Les defenses dels excompanys de mesa de Josep Costa han dit que respecten la seva decisió, mentre que el fiscal ho ha qualificat d'actitud infantil i maniobra grollera.

Costa ha sortit de l'edifici tot just després d'abandonar la sessió (TV3)

Després d'un recés, el judici s'ha reprès sense ell, malgrat els dubtes que havia generat la situació, tenint en compte que a la sala no hi ha, doncs, ningú que exerceixi la seva defensa.

El magistrat ha explicat que han decidit "continuar el judici sense ell, sense perjudici que en qualsevol moment pugui tornar, i dels recursos que pugui interposar. El que aquest tribunal no veu clar és nomenar un advocat d'ofici sense que ell vulgui i violentar la seva voluntat. "Li hem donat la possibilitat de defensar-se", ha remarcat.


Els motius del judici

Als quatre membres independentistes de la mesa se'ls jutja per admetre a tràmit i permetre la votació al ple del Parlament de dues resolucions sobre el dret a l'autodeterminació i contra la monarquia espanyola.

A Torrent, Costa i Campdepadrós els demanen un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros. A Delgado li demanen un any i quatre mesos d'inhabilitació i una multa de 25.000 euros.

Roger Torrent i Adriana Delgado al banc dels acusats en la sessió del judici d'aquest dimecres (EFE/Quique García)
Roger Torrent i Adriana Delgado al banc dels acusats en la sessió del judici d'aquest dimecres (EFE/Quique García)

D'acord amb la previsió del tribunal, els acusats haurien de declarar aquest divendres.

El judici ja va començar aquest dimecres amb la incertesa de si s'ajornaria. Tant la Fiscalia i l'acusació de Vox com tres de les quatre defenses van demanar-ne la suspensió. Finalment, però, el tribunal va decidir tirar-lo endavant.

En aquesta primera sessió, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio va fer referència a la voluntat de la Generalitat i La Moncloa de desjudicialitzar la política. El fiscal va advertir que "corre el rumor fals" que aquest cas és el primer de les causes del procés que "es pretenen arxivar" arran del que van pactar els governs català i espanyol en l'última reunió de la taula de diàleg. "Estic segur que és un rumor fals i que no afecta la sala ni de biaix", va assegurar.

Torrent, Delgado, Campdepadrós i Costa, aquest dimecres a l'exterior del TSJC (EFE/Toni Albir)

Les acusacions en demanaven la suspensió perquè s'oposen a la recusació de l'anterior president del tribunal, Jesús María Barrientos, presentada per Josep Costa. L'argument per a la recusació és la plantada que Barrientos va fer a Torrent en un acte al Col·legi de l'Advocacia. Barrientos va marxar de la sala quan Torrent va parlar de "presos polítics". A conseqüència d'aquesta recusació es va ajornar l'inici del judici, al juliol.

Una de les incògnites del començament del judici era què faria Josep Costa, que no es va presentar a declarar al TSJC durant la fase d'instrucció perquè va dir que no reconeixia el tribunal.

Costa sí que ha estat present al judici fins aquest dijous a mig matí, però no amb la resta d'acusats. L'exvicepresident primer de la cambra ha estat vestit amb toga perquè s'ha representat a ell mateix. A la taula hi tenia una miniatura d'una urna de l'1-O.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàRoger TorrentTSJCParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut