El TSJC no suspèn el judici a Torrent i la seva mesa malgrat demanar-ho Fiscalia i defensa

Els magistrats diuen que el recurs contra la revocació del jutge Barrientos no pot demorar més el judici per desobediència a Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado

RedaccióActualitzat

Pausa fins aquest dijous en el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la "segona" mesa independentista del Parlament. L'expresident Roger Torrent, ara conseller d'Empresa i Treball, i els membres independentistes de l'anterior mesa de Junts i ERC afronten el judici a acusats de desobediència al Tribunal Constitucional.

La sessió ha començat a les 10.00 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i s'ha aturat als volts de dos quarts de dues del migdia. Es jutja l'expresident i tres membres independentistes de la mesa per haver aprovat resolucions contra la monarquia i a favor de l'autodeterminació.

En començar el judici, tant la Fiscalia i l'acusació de Vox com tres de les quatres defenses n'han demanat la suspensió. El tribunal, finalment, ha decidit tirar endavant malgrat la petició de les parts perquè consideren que el recurs que hi ha en marxa no pot demorar més el judici. "Tenim l'obligació de celebrar-lo", ha indicat el tribunal.

La raó de l'acusació per demanar la suspensió és que s'oposen a la recusació de l'anterior president del tribunal, Jesús María Barrientos, que ja va suposar l'ajornament del judici previst per al juliol. La recusació que va presentar Josep Costa contra Barrientos per falta d'imparcialitat va tirar endavant. Un dels motius va ser la plantada de Barrientos a Torrent en un discurs durant un acte al Col·legi de l'Advocacia, en què l'aleshores president del Parlament va parlar de "presos polítics".


Josep Costa compareix al judici

Costa no es va presentar a declarar al TSJC durant la fase d'instrucció perquè va dir que no reconeixia el tribunal. Per això avui hi havia la incògnita de saber què faria, però sí que s'hi ha presentat. I ho ha fet vestit amb toga perquè, com a advocat, es defensa a si mateix.


Torrent: "Aquest judici no s'hauria de celebrar"

Torrent ha dit aquest matí des del Parlament que aquest judici no s'hauria d'haver celebrat mai:

"No s'hauria de posar mai en qüestió una mesa de Parlament que fa allò que fan els parlaments, que és que es pugui debatre de tot allò que volen els ciutadans del seu país."

Torrent i Adriana Delgado han sortir del Parlament per anar cap al TSJC

Líders dels grups independentistes s'han concentrat al passeig Lluís Companys, a les portes del TSJ, per acompanyar Torrent i els membres de la mesa al judici. Les delegacions de Junts i d'Esquerra anaven encapçalades per Laura Borràs i per Oriol Junqueras, respectivament, acompanyats de diferents membres del govern.

El judici es preveu que duri tres dies i els acusats no declararan fins divendres.


Peticions de la Fiscalia

En el cas de Torrent, Josep Costa, que era vicepresident primer, i Eusebi Campdepadrós, aleshores secretari primer de la mesa, la Fiscalia i Vox sol·liciten les mateixes penes: un any i vuit mesos d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic i una multa de 30.000 euros a cadascun.

A la quarta acusada, Adriana Delgado, secretària quarta de la mesa, l'acusació li demana una pena més baixa: un any i quatre mesos d'inhabilitació i una multa de 25.000 euros.

En cap cas aquest delicte comporta penes de presó per a cap dels acusats. Sí que tots quatre tenen càrrecs públics i es podrien veure afectats si la sentència, quan sigui ferma, és inculpatòria.

Adriana Delgado, com a secretària quarta de la mesa del Parlament
Adriana Delgado, com a secretària quarta de la mesa del Parlament (ACN/Núria Julia)

La defensa demanarà l'absolució de tots ells. Ho farà argumentant el dret a la llibertat d'expressió i a la inviolabilitat que tenen els diputats, com marca el reglament.

Monarquia i autodeterminació

Els fets es remunten al novembre del 2019, quan la mesa del Parlament va admetre a tràmit i va permetre la votació al ple de dues resolucions sobre el dret a l'autodeterminació i contra la monarquia espanyola. El govern de Pedro Sánchez va portar totes dues votacions al Constitucional.

Josep Costa, quan era vicepresident primer de la mesa del Parlament
Josep Costa, quan era vicepresident primer de la mesa del Parlament (ACN/Bernat Vilaró)

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàRoger TorrentTSJCParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut