Un moment de la votació al Parlament sobre el decret llei per a l'autoliquidació de l'impost sobre les begudes ensucrades envasades. Imatg…
Un moment de la votació al Parlament sobre el decret llei per a l'autoliquidació de l'impost sobre les begudes ensucrades envasades. Imatge del 9 d'octubre de 2019. (Horitzontal)
Sentència Procés

JxCat, ERC i la CUP pacten tornar a votar al Parlament el dret a l'autodeterminació

Han presentat una proposta de resolució conjunta que "reivindica el dret dels diputats a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania"

RedaccióActualitzat

Els grups independentistes desafien el Tribunal Constitucional amb una proposta de resolució al Parlament que reitera la defensa de l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia.

La proposta de resolució, que han entrat al registre del Parlament aquest dimarts, és una resposta conjunta de rebuig a la sentència del Suprem contra els líders independentistes condemnats per sedició.

Junts per Catalunya, ERC i la CUP han pactat un text de 15 punts en què s'exigeix la llibertat dels presos.

També es denuncia "la censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament" i reivindica els drets dels diputats a poder debatre sobre tot, inclòs el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania.

Reivindicació del debat

El terme "autodeterminació" apareix 3 vegades al text de la resolució: en els punts 10 i 11 per rebutjar "la censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar":

"(El Parlament de Catalunya) reivindica el dret dels diputats i les diputades a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania."

"Perquè si la censura entra al Parlament de Catalunya, es desvirtua el sentit de la institució. Per això, reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític."

I en el punt 13, fent referència a les resolucions anteriors en què es reivindicava l'autodeterminació i que no es van impugnar:

"Recorda que el Parlament de Catalunya ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l'autodeterminació des de l'any 1989 sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de les institucions de l'Estat. I es compromet a seguir-ho fent si aquesta és la voluntat dels diputats i diputades de la cambra."

La intenció dels promotors d'aquesta resolució és que es debati i es voti al Parlament en el ple que es farà després de les eleccions del 10N.

"Profunda regressió" i "escàndol democràtic"

Són formulacions pensades per intentar evitar la impugnació de la resolució per part del Tribunal Constitucional.

El text de la resolució pactada afirma que la sentència "suposa una profunda regressió en matèria de drets i llibertats", a Catalunya i a tot Espanya.

El motiu és que "tindrà com a conseqüència una severa limitació de l'exercici dels drets fonamentals i la criminalització de la dissidència política".

La resolució també considera "un escàndol democràtic" la condemna d'11 anys i mig de presó a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Text de la resolució

Aquí teniu el document amb el text íntegre de la proposta de resolució:

Proposta de resolució sobre l'autodeterminació (22/10/2019) by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut