El TSJC aparta el jutge Barrientos del judici contra Torrent i la mesa del Parlament

El tribunal considera que "l'aparença d'imparcialitat" del jutge es podria veure "compromesa" perquè va abandonar un acte en què Torrent va denunciar "l'existència de presos polítics"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la recusació del president del tribunal, Jesús María Barrientos, que ha presentat l'exvicepresident del Parlament Josep Costa en la causa contra l'antiga mesa del Parlament.

El TSJC considera que el gest de Barrientos d'abandonar un acte el 23 de febrer del 2018, quan el llavors president del Parlament Roger Torrent denunciava "l'existència de presos polítics" és un acte de "retret" cap al president i la institució.

"Des del punt de vista d'un observador extern i objectiu, no és un acte neutral, sinó una manifestació en forma pública i contundent del desacord amb la persona que està en ús de la paraula, el seu rebuig i reprovació", diu el tribunal. I per això admet la sospita de Costa com a "legítima" perquè "l'aparença d'imparcialitat" de Barrientos es va veure "compromesa".

"Que nosaltres no tinguem dubtes no significa que no hi hagi serioses i fundades raons perquè el recusant i part de la societat puguin tenir-los", puntualitza la interlocutòria.

Amb aquesta resolució el TSJC aparta definitivament de la causa Jesús Maria Barrientos, que havia de presidir el judici per desobediència que l'Alt Tribunal té previst pel 12 al 15 de juliol. En una providència posterior, el TSJC ha ajornat el judici sense fixar cap nova data.

Barrientos durant una compareixença a la comissió de Justícia del Parlament (ACN/Sara Escalera)

Judici per desobediència

L'expresident del Parlament Roger Torrent, actual conseller d'empresa, i els membres de la mesa de la cambra de JxCat i ERC d'aleshores --Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado-- estan acusats d'un delicte de desobediència per permetre la tramitació de resolucions sobiranistes i de reprovació de la monarquia, per als quals la Fiscalia demana fins a un any i vuit mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa.

El tribunal, en canvi, no ha acceptat la recusació dels magistrats Carles Mir i Carles Ramos que també plantejava Costa, amb el suport del també processat en el cas Eusebi Campdepadrós. Ni tampoc ha acceptat la petició de recusació del president del TSJC que també plantejava Adriana Delgado.

 

 

ARXIVAT A:
Roger TorrentTSJCParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut