Llapis de colors
Els 60 euros es podran destinar a comprar material de papereria, llibres o jocs educatius (Unsplash)

Els vals escolars del curs 2024-25 seran finalment de 60 euros: qui hi tindrà dret

No seran de 70 euros, com es va anunciar al setembre, però sí que s'ampliaran també a l'ESO i es podran cedir als centres educatius

RedaccióActualitzat

El val escolar per comprar llibres, material de papereria, calculadores o motxilles per al curs vinent que rebran les famílies d'alumnes a primària i secundària serà de 60 euros, 10 menys del que es va dir al Debat de Política General celebrat al mes de setembre al Parlament.

El valor final del xec s'ha confirmat aquest dilluns a través de la web del val escolar que gestiona el Departament d'Educació, en la qual es fa un balanç de com ha anat el curs actual, que ha estat el primer cop que es repartia aquesta ajuda.

A diferència del primer any, el curs 2024-2025 el val escolar també serà per als alumnes d'ESO, així com també els centres d'educació especial i de la formació professional bàsica.

El xec passa dels 70 euros anunciats a 60 perquè, en no haver-se aprovat uns nous pressupostos, el programa continua dotat amb el mateix pressupost que l'any passat, uns diners que ara s'han de repartir entre un major nombre d'alumnes. 

En la primera edició, el val escolar, que només era per l'alumnat de primària, va ser per un import sensiblement més alt, 100 euros repartits en dos vals de 50 euros cadascun.

L'altra novetat per al curs vinent és que el val escolar es podrà cedir als centres educatius o a les Associacions de Familiars d'Alumnes, les AFA, perquè gestionin directament la compra de material educatiu.


Acusacions d'electoralisme i manca d'equitat

L'any passat, aquesta va ser una reivindicació de moltes famílies i AFA, i comportarà que fer-ho farà reduir les quotes de material que es cobraran a les famílies.

Llavors desenes d'AFA va titllar els vals d'"electoralistes", i van afirmar que no s'adequava "als criteris d'equitat i igualtat d'oportunitats" i que no tenia "res a veure amb possibles solucions a la crisi inflacionista".

 

Gairebé mig milió d'alumnes beneficiats el curs 2023-2024

Segons dades d'Educació, van fer-los servir 451.533 alumnes, més del 95% dels que hi tenien dret, que van bescanviar 849.619 vals en els 2.039 establiments adherits que hi havia a Catalunya.

Igual que el curs passat, els diners es poden destinar a l'adquisició de tota mena de material escolar, com llibres, diccionaris, papereria, material d'escriptura, calculadores, motxilles o jocs educatius. 

Aquesta ajuda és universal, és a dir, que la rep tothom al marge de la renda de cada llar i si el centre és públic o concertat.

L'ampliació a l'ESO ja es va anunciar al setembre, quan es va fixar la xifra de 70 euros per cap. Llavors Educació va destacar que es passaria de 460.000 alumnes beneficiats a gairebé 800.000, i es va quantificar la inversió en uns 55 milions d'euros, una xifra que no s'ha pogut ampliar, en no aprovar-se els pressupostos.  

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut