Material escolar com bolígrafs, llibretes i un estoig
El govern repartirà per correu els xecs de 100 euros per canviar per material escolar (Pexels)
Barcelona

Els alumnes de primària rebran un xec de 100 euros per comprar material escolar

El govern anuncia una ajuda en forma de vals per comprar llibres, material de papereria o motxilles

RedaccióActualitzat

El govern donarà un xec de 100 euros a les famílies dels alumnes de primària per comprar material escolar aquest estiu. L'ajut està destinat als infants d'educació primària escolaritzats el curs 2023-2024 de centres públics o concertats. Això són aproximadament mig milió d'infants, els que ara cursen des d'I5 (l'antic P5) fins a 5è. 

Els que ara fan 6è ja no se'n podran beneficiar, perquè el curs que ve passaran a secundària, i no està prevista l'ajuda per als estudiants que ja van a l'institut. 

Aquesta ajuda, que ha avançat RAC1, serà universal i, per tant, la rebran totes les famílies amb els fills escolaritzats en aquests cursos.

En el debat de política general, el president Aragonès va plantejar un ajut de 100 euros per a les famílies de rendes mitjans i baixes. Havia d'arribar a tots els cursos des d'Infantil 3 fins a 4t d'ESO, uns diners que, segons va explicar, s'haurien de deduir a la declaració a la renda, senes fer cap tràmit addicional.

Ara, l'ajuda queda limitada als estudiants de primària, no arriba fins al curs que ve, però és universal. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha justificat aquests canvis per dos motius. Un, la tardança amb què es van aprovar els pressupostos de la Generalitat. I l'altre, perquè els experts que han assessorat el govern han considerat que hi havia el risc que les famílies més necessitades en quedessin excloses, perquè no presentin la declaració de la renda o "no tinguin objectivats" els ingressos. 
 

Els vals bescanviables es rebran per correu 

La Generalitat ha explicat que els vals es distribuiran per correu postal aquest estiu i es podran gastar en els comerços adscrits d'arreu de Catalunya per adquirir llibres, diccionaris, papereria, material d'escriptura, calculadores, motxilles o jocs educatius fins al 30 de novembre.

L'objectiu de la iniciativa és pal·liar l'increment de preus i ajudar a atenuar l'impacte que està tenint en les famílies. 

L'escalada de la inflació ha disparat el cost de la tornada a l'escola. Quan va començar el curs actual, les famílies es van trobar que havia pujat el preu del material escolar i els llibres de text, però també de la roba i el calçat.

En el cas del paper, l'encariment de la matèria primera va superar el 23%, tot i que tant establiments com editorials van assegurar que no havien repercutit tota la pujada en el consumidor.

Llapis de colors
El govern vol pal·liar l'increment de preus per a les famílies (Pexels)

Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta campanya s'hauran d'adherir a una plataforma que acreditarà que l'activitat econòmica que duen a terme és l'apropiada per a la finalitat per a la qual s'ha creat l'ajut.

També hauran de presentar una declaració responsable on es comprometin a bescanviar els vals pel material escolar definit i no cap altre.

El govern ha destacat que l'ajuda s'emmarca en la llei d'educació i en el pla de govern per a aquesta legislatura, reforçat gràcies a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2023.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut