Barcelona s'omple de milers de tractors per la protesta de la pagesia

Centenars de pagesos han col·lapsat part del trànsit de la ciutat i la majoria han marxat al final de la jornada

RedaccióActualitzat

Les mobilitzacions dels pagesos i ramaders catalans han arribat aquest dimecres fins al centre de Barcelona.

Els tractors s'han fet sentir a la ciutat i han col·lapsat alguns dels carrers principals durant tota la tarda i fins ben entrada la nit, quan la gran majoria han enfilat el camí cap a casa.

La d'aquest dimecres era la segona jornada de protestes. L'endemà de les mobilitzacions repartides per tot el territori, milers de manifestants han emprès la marxa a primera hora per plantar-se a la capital i fer sentir la seva veu davant de les institucions.

Columna de tractors entrant per la B-23 a Barcelona, aquest dimecres (EFE / Quique García)

Les columnes de pagesos en tractor han arribat a la ciutat al migdia. Cap a un quart de tres han entrat els primers tractors per l'avinguda Meridiana, mentre que els que han arribat per la Diagonal ho han fet una mica més tard, cap a tres quarts de tres.

Amb força endarreriment sobre l'horari que havien anunciat, les caravanes s'han anat ajuntant a mesura que s'acostaven a la ciutat. Podeu veure l'arribada dels tractors a la Meridiana en aquest vídeo:


En aquest altre vídeo podeu veure l'arribada dels tractors per l'altra entrada a la ciutat, per la Diagonal:


Un cop a Barcelona, els que han arribat per la Diagonal han aparcat els vehicles al mig de la calçada, mentre que els que han entrat per la Meridiana han deixat els tractors als carrils centrals de la Gran Via, també davant del departament d'Acció Climàtica.

Tot plegat ha provocat cues i problemes de mobilitat durant tota la tarda i fins ben entrat el vespre a les principals vies del centre de la ciutat.

Centenars de tractors han aparcat a la Gran Via de Barcelona (Ramon Radó/3Cat)
Els tractors han avançat a marxa lenta per la Diagonal (Ramon Radó/3Cat)

En el recorregut dels manifestants pel centre, molts ciutadans s'han apropat fins als pagesos o han sortit al balcó per aplaudir-los i donar suport a les seves reivindicacions.

Les concentracions han avançat pel centre de la ciutat (EFE/Alejandro García)
Molts dels manifestants s'han organitzat per fer carn a la brasa un cop han arribat a Barelona (Alberto Paredes/Europa Press)

Un cop aparcats els vehicles, molts dels manifestants han continuat el camí a peu fins a la plaça Sant Jaume, a davant del Palau de la Generalitat, on alguns representants han entrat per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller David Mascort.

En la trobada, el govern i els representants de la pagesia i la ramaderia s'han emplaçat a reunir-se la setmana vinent o l'altra per entrar al detall de les millores que demananen per al sector.

Centenars de manifestants s'han aplegat a la plaça Sant Jaume coincidint amb la reunió d'alguns representants amb el president de la Generalitat (Kike Rincón/Europa Press)

Durant la reunió i just després que els representants dels pagesos sortissin del Palau de la Generalitat s'ha viscut algun moment de tensió i alguna xiulada per part d'agricultors descontents amb el resultat de la trobada.

Alguns manifestants han cridat proclames contra el govern (Kike Rincón/Europa Press)

Cap a les vuit del vespre s'han organitzat diferents assemblees territorials a la plaça Sant Jaume per parlar de com encararien la nit, i alguns grups ja han decidit que se'n tornaven cap a casa.

Altres grups han tornat fins als punts de concentració a la Diagonal i a la Gran Via, on també s'han celebrat diverses assemblees que han acabat amb l'acord majoritari d'aixecar la protesta, per la necessitat de reprendre la feina a les granges i les finques, però també pel cansament d'haver passat la nit anterior a la carretera.

Tot i això, alguns tractoristes han decidit quedar-se, disposats a passar més dies a Barcelona fins que se'ls escolti i es trobin solucions.

La policia ha decidit agrupar-los a l'avinguda Diagonal, a la zona de la plaça de Pius XII, amb el compromís que abandonin la zona aquest dijous a primera hora del matí.

La previsió era que els manifestants es dirigissin aquest dimecres a la tarda fins a la seu de la Comissió Europea a Barcelona i la delegació del Govern Espanyol, però els horaris s'han anat endarrerint i finalment han desistit.

Matí de marxes lentes

Aquesta era la segona jornada de mobilitzacions de pagesos i ramaders, després d'haver organitzat aquest dimarts mobilitzacions repartides per tot el país. En molts casos, a més, els pagesos han decidit fer-hi nit per emprendre de bon matí el camí cap a Barcelona.

Els pagesos i ramaders que han passat la nit a Fondarella, al Pla d'Urgell, han arrencat els tractors aquest dimecres a les set del matí per anar cap a la capital per l'autovia A-2.

A la via hi ha hagut uns 14 quilòmetres de circulació amb congestió darrere del miler de tractors que avançaven enmig de la boira.

Poc després s'han posat en marxa les altres tres columnes de tractoristes, cosa que ha provocat retencions i talls de trànsit arreu del país.

Cap a les nou del matí, els tractors han tallat la circulació a la AP-7 a Sant Julià de Ramis, on hi ha hagut uns 10 quilòmetres de circulació intensa, segons el Servei Català de Trànsit.

Caravana de tractors a la C-33, aquest dimecres a l'altura de Montcada i Reixac

A l'AP-2 els tractors han avançat lentament entre la Bisbal del Penedès i Banyeres del Penedès, a punt de trobar-se amb els companys que anaven per l'AP-7.A la C-16 al Bages, els pagesos han reprès la marxa poc abans de les deu del matí i immediatament s'ha obert al trànsit la C-25, que també estava tallada, mentre que la C-16 s'obrirà quan s'hagi netejat la calçada.

I a la C-17 a Osona, la marxa també tenia prevista la sortida a les deu, mentre mantenen aquesta via tallada amb els tractors aparcats a la calçada.

Rutes que segueixen els pagesos amb els tractors per arribar fins a Barcelona

Han estat marxes lentes que al llarg del recorregut han provocat embussos i retencions de trànsit, i per aquest motiu en molts punts s'ha desviat el trànsit per rutes alternatives.

Per tot això, el Servei Català de Trànsit ha recomanat als ciutadans que fan servir el cotxe quotidianament deixar-lo a casa i desplaçar-se en transport públic.

S'han agrupat pel camí

Els tractors dels pagesos de Ponent han baixat cap al Bruc, on s'han aturat per reomplir els dipòsits de combustible amb un camió cisterna que han desplaçat fins a aquest indret.

Els agricultors i ramaders de la Catalunya Central han fet una marxa lenta per la C-17 i per la C-33 i han entrat a la capital catalana per l'avinguda Meridiana.

Els pagesos de Tarragona i les Terres de l'Ebre, per la seva banda, s'han unit en un únic front i han arribat a Barcelona per l'AP-7.

Pel que fa als pagesos de les comarques de Girona, que també han entrat per la Meridiana, han baixat per l'AP-7, després de pactar amb els Mossos d'Esquadra poder-ho fer per aquesta via a canvi d'obrir l'N-2 aquest dimarts.

Les principals artèries del país, tallades
Les principals artèries del país, tallades (Europa Press/Marc Trilla)

Nit a la carretera després d'un dimarts de protestes

La pagesia ha sortit al carrer per reclamar solucions per a la sequera, l'excés de burocràcia, els danys causat per la fauna salvatge i exigint preus dignes per als seus productes.

Durant la nit de dimarts a dimecres han combatut el fred amb fogueres improvisades amb neumàtics, i també amb calçots, carn a la brasa i carpes, després d'un dimarts de protestes i talls en un gran nombre de carreteres i autopistes d'arreu de Catalunya.

Agricultors i ramaders han mantingut durant la nit els talls a les principals artèries del país. És el cas de l'AP-7, que ha estat tallada tant al nord, a Medinyà, com al sud, a l'Aldea, i de l'A-2, tallada a l'altura de Fondarella, al Pla d'Urgell.

També hi ha hagut protestes a l'N-240 a Montblanc o la C-17 en diverses poblacions com Vic, Gurb i Mollet del Vallès. A la Catalunya Central tampoc s'ha pogut circular en diversos trams de la C-16 a i la C-25.

Havent traslladat la protesta a Barcelona, els pagesos esperen que les administracions els escoltin i donin resposta a les seves reivindicacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut