Primer dia de protestes dels pagesos per la crisi del sector: "La nostra fi, la vostra fam"

Després d'una jornada de talls a vies principals i marxes lentes, els agricultors i ramaders de Lleida, Catalunya Central, Tarragona i Girona han acordat fer nit a la carretera abans de traslladar la reivindicació a Barcelona

RedaccióActualitzat

La pagesia catalana ha sortit al carrer aquest dimarts amb talls i marxes lentes a diferents carreteres i autopistes del país, en unes mobilitzacions en què hi han participat gairebé 4.000 tractors, segons la plataforma 6F, que ha convocat la protesta. Agricultors i ramaders exigeixen solucions per garantir el futur del sector. La jornada reivindicativa s'ha allargat també a la nit, quan s'han mantingut la immensa majoria de protestes, a l'espera de traslladar les mobilitzacions a Barcelona, aquest dimecres. 

Les afectacions a la mobilitat han començat a primera hora del matí, en un dia molt complicat als principals eixos viaris.

A la demarcació de Lleida, les protestes s'han concentrat a l'A-2. Centenars de tractors han tallat completament l'autovia en tots dos sentits, a l'altura de Bell-lloc d'Urgell. Un tall de carretera al qual s'han sumat pagesos i ramaders d'arreu de les comarques del Pla de Lleida.

A primera hora de la tarda, els pagesos han tallat l'N-2 a Sidamon amb una marxa lenta de tractors.

A Fondarella, on s'hi han concentrat uns 1.500 tractors i uns 3.000 pagesos, continua tallada l'autovia i es preveu que ho estigui tota la nit. Aquest dimecres a les 7.00, els pagesos emprendran la marxa cap a Barcelona, on tenen previst arribar cap al migdia.

Els tractors concentrats a l'A-2 al seu pas per Fondarella, a Lleida (Europa Press/Marc Trilla)

Al Camp de Tarragona, a Montblanc, uns 200 tractors han tallat l'AP-2, l'N-240 i la C-14 durant tot el dia, tot i que finalment han decidit aixecar el tall de l'autopista.

Molts pagesos han decidit marxar cap a casa a passar la nit i, en veure que no podien aguantar els tres talls en minoria, han decidit prioritzar els de l'N-240 i el de la C-14.

Aquesta obertura de l'AP-2 ha permès el pas de 700 camioners que estaven retinguts des de primera hora del matí.

Centenars de tractors bloquegen l'AP-7 a l'altura de l'Aldea (ACN/Jordi Marsal)

A les Terres de l'Ebre, uns 200 tractors de pagesos del Baix Ebre i el Montsià han tallat l'AP-7 en tots dos sentits de la marxa des de primera hora del matí. Això ha provocat importants retencions a l'N-340, la via alternativa per on les autoritats han desviat el trànsit.

Aquest dimecres a la matinada vinent sortiran cap a Barcelona, juntament amb alguns pagesos de la Ribera d'Ebre que també s'uniran a la marxa lenta.

Els pagesos gironins també han tallat l'AP-7 a Medinyà, cap a quarts de tres de la tarda, després que centenars de tractors hagin ocupat l'N-2 en tots dos sentits de la marxa.

El tall de l'N-2, que ha afectat el tram entre Celrà i Vilademuls, s'ha aixecat al vespre, quan els agricultors i ramaders han pactat amb els Mossos d'Esquadra obrir aquesta via a canvi de què el cos policial els deixés anar a Barcelona per l'AP-7 aquest dimecres. Això suposarà el tall de l'autopista durant hores.

Alguns dels tractors que tallen l'AP-7 a Medinyà
Alguns dels tractors que tallen l'AP-7 a Medinyà (ACN)

A Vic, 150 tractors han sortit de l'edifici del Sucre després de lliurar un manifest als serveis territorials del departament de Ramaderia i Agricultura, i han tallat la C-25, l'Eix Transversal, a l'altura de Vic i Folgueroles en tots dos sentits de la marxa.

Els manifestants també han tallat la C-17, a l'altura de Vic, en sentit Girona; i també a l'altura de Parets del Vallès, en sentit Barcelona.

Desenes de tractors també han bloquejat aquesta mateixa via, a l'altura de Mollet del Vallès, al Vallès Oriental, en direcció Vic, i s'hi mantindran durant tota la nit.

D'altra banda, uns 400 tractors de pagesos del Bages, el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia han tallat la C-16, a l'altura de Sallent, tant en sentit Berga com Manresa. 

Segueix en directe el minut a minut de la protesta aquí.

Els pagesos han abocat fems a l'AP-2 a l'altura de Montblanc per tallar el trànsit (ACN/Redacció)


Fems, palla i pomes per reivindicar la pagesia

Els manifestants, que han sortit al carrer amb pancartes i cartells amb lemes com "La nostra fi, la vostra fam", pertanyen a diferents sectors de la pagesia.

Per exemple, al Camp de Tarragona hi han participat pagesos de la vinya, el cereal o la fruita seca. Per tallar el trànsit de l'AP7, la C-14 i l'N-240, els pagesos han abocat fems a les entrades i sortides d'aquestes vies.


Als talls de les comarques centrals hi han participat pagesos d'Osona, el Lluçanès, el Ripollès o el Moianès; unes comarques amb molts agricultors de cereals i també ramaders. De fet, en aquesta àrea hi ha una cabana porcina amb més d'un milió de caps de bestiar.

"Si nosaltres no produïm la gent de pobles i ciutat no menja" ha explicat Imma Raurell, pagesa del sector agrícola i ramader. "Ens diuen que contaminem i que fem pudor, però és al contrari, s'està fent més bé que mai" afegeix Ramon Pous.

Les comarques centrals concentren la meitat de totes les explotacions ramaderes que hi ha a Catalunya.

A Girona, una cinquantena de tractors vinguts d'arreu de la demarcació han entrat al centre de la ciutat en una marxa lenta fins a arribar davant la seu de la Generalitat, on han abocat palla i han repartit pomes.

A la demarcació de Girona, centenars de tractors s'han concentrat a Fontajau i han entrat al centre de la ciutat de Girona durant el matí. Més tard, han tallat l'N-2 a Medinyà i, més tard, l'AP-7.
 

El sector anuncia marxes lentes cap a Barcelona

Durant la tarda, els pagesos mobilitzats arreu de Catalunya han pres la decisió de passar la nit de dimarts a dimecres a les diferents vies on estan concentrats.

Així ho han acordat en les assemblees de la tarda els agricultors i ramaders de les comarques de Tarragona, Lleida, Girona i la Catalunya Central, que també han decidit que aquest dimecres emprendran marxes lentes cap a Barcelona.

En la majoria de casos només una part dels assistents mantenen la posició durant la nit, mentre d'altres es tornaran a concentrar aquest dimecres al matí per iniciar les marxes.

Un tractor en una carretera, en les protestes dels pagesos
Les marxes lentes de tractors es repeteixen en diferents punts de la xarxa viària (3Cat)


Per on tenen previst entrar els pagesos a Barcelona?

Els pagesos preveuen arribar a Barcelona per la Meridiana i la Diagonal. La intenció d'agricultors i ramaders és portar la seva reivindicació davant de la seu de la Comissió Europea, a la delegació del govern espanyol i, finalment, la Generalitat. 

Justament, tenen previst reunir-se amb el president, Pere Aragonès, i amb el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, a les 16.00.

 


Per què protesten?

El sector agrari i ramader n'està fart i es torna a mobilitzar. Entre altres coses, per l'excés de burocràcia, pels baixos preus que els paguen les distribuïdores i pels plans de les administracions per afrontar la sequera.

Demanen ajudes per millorar la competitivitat, reciprocitat en les importacions, bonificacions en els preus de l'energia i que els governs apostin pel relleu generacional del sector.

Un tractor al centre de Girona amb el lema de la manifestació "La nostra fi, la vostra fam" (ACN/Gerard Vilà)


Protestes també a diversos punts d'Espanya

Convocades per les xarxes socials i grups de WhatsApp, les tractorades s'han estès per diversos punts d'Espanya, i hi ha hagut dos detinguts a La Rioja i Valladolid. 

A Saragossa, centenars de tractors han bloquejat de matinada l'autovia A-2 i els accessos al centre logístic agroalimentari de la ciutat. 

També hi ha hagut complicacions de trànsit a Toledo, on els pagesos han tallat carreteres com l'A-4 en direcció Madrid.

A Logronyo s'han vist importants retencions als accessos dels nuclis urbans i a Múrcia, els ramaders han bloquejat l'autovia A-30 i el nus viari del campus universitari.

ARXIVAT A:
SequeraTrànsitAgriculturaRamaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut