Els científics rebutgen la idea de Trump d'injectar-se desinfectant contra la Covid-19
Desinfectant una botiga a Seattle

Els científics avisen que ningú s'injecti desinfectant pel coronavirus, com diu Trump

El president nord-americà diu ara que feia broma, però els mateixos fabricants del producte demanen a la gent que no ho provin

Joaquim LladóActualitzat

Metges i científics s'han posat les mans al cap després de sentir que Donald Trump proposava injectar-se desinfectant com a possible remei contra el coronavirus. Els experts rebutgen del tot aquesta teoria i avisen que ningú ho faci. "Els desinfectants no es poden prendre ni injectar dins del cos d'una persona", alerten.

Unes hores després d'instar als científics a estudiar aquestes vies tan sorprenents, Trump s'ha superat afirmant que només es tractava d'un plantejament sarcàstic. És a dir que estava fent broma.

"Estava fent una pregunta molt sarcàstica als periodistes de la sala sobre el desinfectant dins del cos. Però sí que el mata [el virus] quan ens el posem a les mans. I això milloraria molt les coses. I ho estava fent en forma d'una pregunta sarcàstica als periodistes"


Però Trump no es dirigia als periodistes en aquell moment sinó als experts de la Casa Blanca

Poc abans d'aquesta puntualització, la mateixa Casa Blanca, a través de la secretària de Premsa, Kayleigh McEnany, havia acusat els mitjans de comunicació de "distorsionar" les paraules del president.

Sense cap base científica, Donald Trump havia explicat que, si és veritat que el virus viu menys hores amb temperatures altes, es podria començar a irradiar calor als malalts. El tractament es podria complementar, deia el president, amb algun tipus de desinfectant per netejar-los els pulmons.

Els científics rebutgen la idea de Trump d'injectar-se desinfectant contra la Covid-19
Declaracions polèmiques de Trump (Reuters/Jonathan Ernst)


Aquest era el plantejament, que no semblava gens sarcàstic, que defensava Trump:

"Suposem que exposem el cos a una llum tremenda, tant si és ultraviolada com senzillament molt potent, i introduïm la llum dins del cos, i que es pot fer a través de la pell o d'alguna altra manera. Bé, i després hi ha el desinfectant, funciona en un minut, un minut, i si hi ha una manera que puguem fer alguna cosa com injectar-lo a dins o fer una neteja, que arribi als pulmons. Així que també serà interessant provar-ho i ho haureu de fer els metges. Però em sembla interessant, però ja ho veurem. Però el concepte de la llum, com entra i en un minut... això és molt potent."


Tot plegat enmig d'una situació dramàtica als Estats Units, amb un increment constant de morts i infectats per la Covid-19. Fins aquest divendres, la xifra de contagiats és de prop dels 900.000 casos i la de morts ja sobrepassa els 50.000. Segons Trump, no superar al final els 100.000 morts representaria per al seu govern "una molt bona feina."

 

Alerta dels científics i dels fabricants de desinfectants

Que un president dels Estats Units proposi prendre desinfectant com un remei ha provocat la sorpresa i la indignació entre la comunitat científica. I també entre els fabricants d'aquest tipus de productes, com l'empresa Lysol, un dels desinfectants més populars als Estats Units.

Els científics rebutgen la idea de Trump d'injectar-se desinfectant contra la Covid-19
Empreses de desinfectants com Lysol descarten del tot la ingestió dels seus productes (EFE/Matt Campbell)


Reckitt Benckiser, la companyia britànica que fabrica Lysol, ha negat rotundament que el seu article es pugui ingerir o injectar. L'empresa ha a subratllat...

"Com a líders globals en productes d'higiene i per a la salut hem de deixar clar que, sota cap circumstància, els nostres productes desinfectants han d'administrar-se dins del cos humà, sigui per injecció, ingestió o qualsevol altra via"


Un dels experts del grup de treball de la Casa Blanca sobre la Covid-19, Stephen Hahn, ha dit, després de sentir Trump, que ell "certament no recomanaria la ingestió d'un desinfectant".

I la doctora de la Universitat d'Oregon, Esther Choo, anava més lluny:

"La idea d'introduir en el cos una toxina com l'alcohol isopropil... aquestes són les coses que ens preocupen. Ens preocupa que els nens ho puguin ingerir accidentalment o que hi hagi persones que s'ho empassin deliberadament"

 


La Casa Blanca acusa els mitjans de "manipuladors" i "irresponsables"

Els científics rebutgen la idea de Trump d'injectar-se desinfectant contra la Covid-19
La secretària de Premsa de la Casa Blanca acusa els mitjans de "manipular" (Reuters/Jonathan Ernst)


Mentre es desautoritza la tesi del president nord-americà, la Casa Blanca contraataca acusant als periodistes. "El president Trump ha dit repetidament que els americans haurien de consultar amb els seus doctors el tractament contra el coronavirus, un missatge que ha emfatitzat a la roda de premsa", ha destacat la secretària de Premsa.

Kayleigh McEnany culpa els mitjans de "manipular" els arguments del mandatari. S'han comportat, diu, de manera "irresponsable" i de "treure de context les paraules del president per obrir les seves notícies amb titulars negatius."

Aquesta polèmica ha passat després que aquest dijous el Congrés dels Estats Units aprovés un pla de rescat de 500.000 milions de dòlars per fer front a una davallada econòmica sense precedents. La crisi del coronavirus ha deixat de moment 26 milions de persones a l'atur.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutTrump Estats UnitsCiència
Anar al contingut