Vicente Barrera
Vicente Barrera serà vicepresident i conseller de Cultura (EFE/Manuel Bruque)

El torero Vicente Barrera, de Vox, serà vicepresident del País Valencià i conseller de Cultura

L'extrema dreta ocuparà tres conselleries en el govern que encapçalarà el popular Carlos Mazón: Agricultura; Justícia, Interior i Governació, i Cultura

RedaccióActualitzat

El torero i membre de Vox Vicente Barrera serà vicepresident primer i conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, encapçalada pel popular Carlos Mazón. L'extrema dreta també ocuparà la conselleria d'Agricultura i la de Justícia, Interior i Governació.

Així ho han anunciat aquest dijous en un comunicat conjunt PP i Vox, després de la segona reunió entre els dos partits. En la primera, aquest dimarts, van tancar acord per formar un govern de coalició, que ja preveia una "participació decisiva" de l'extrema dreta i incloïa el repartiment de la mesa de les Corts Valencianes. Així, Vox tindrà la presidència de les Corts Valencianes i el PP, una vicepresidència i una secretaria.

L'acord va ser possible després que Vox va salvar el veto del PP a Carlos Flores --condemnat en ferm per violència masclista, el 2002-- anunciant que serà el número u del partit d'extrema dreta al Congrés per València a les eleccions generals del 23 de juliol.

Carlos Flores ha estat cap de llista de Vox a les eleccions i ara marxarà al Congrés (Europa Press/Rober Solsona)

Què diu el pacte de govern de PP i Vox?

L'acord de govern inclou 50 punts, que suposen un retrocés important en la defensa del català i en temes com la memòria històrica. Entre d'altres, es comprometen a eliminar les subvencions a les entitats "que promoguin els països catalans" i a derogar l'actual llei de memòria democràtica.

Amb un redactat farcit d'eufemismes, també aposten perquè les famílies puguin vetar continguts extracurriculars a l'escola i recuperen el concepte de "violència intrafamiliar".

El conseller d'Hisenda en funcions del govern valencià, el socialista Arcadi España, ha acusat el PP d'assumir "sense resistència" el programa de l'extrema dreta de Vox. "En menys d'una setmana han tirat a terra tot l'esforç per netejar la reputació de la Comunitat Valenciana", ha dit poc després que es fes públic el document del pacte.

Per al diputat de Compromís, Joan Baldoví, el document "deixa clares les seves obsessions: retallar en drets i llibertats i retrocedir en totes aquelles polítiques que han millorat la vida de la gent aquests anys". També ha acusat PP i Vox de tenir un "programa ocult que no han ensenyat" i ha lamentat que el pacte no inclogui cap referència a la crisi climàtica.

ARXIVAT A:
PPPaís ValenciàVox
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut