El rei ha tancat la ronda aquest dilluns amb representant de Sumar, Yolanda Díaz
El rei ha tancat la ronda aquest dilluns amb representant de Sumar, Yolanda Díaz (EFE/Sebastian Mariscal Martinez)

El rei inicia els contactes per a la investidura amb el dilema de triar: Sánchez o Feijóo

Felip VI ha tancat la ronda de consultes d'aquest dilluns amb Sumar, en una jornada en què s'ha reunit també amb UPN, Coalició Canària i PNB

Actualitzat

El rei Felip VI ha començat avui la ronda de contactes de cara a designar un candidat a la investidura. Per primera vegada, el monarca es trobarà amb dos aspirants a la investidura: tant Pedro Sánchez com Alberto Núñez Feijóo es postulen per rebre l'encàrrec.

El popular es reivindica com el guanyador de les eleccions generals del 23 de juliol i el socialista es considera l'únic capaç de sumar prou suports al Congrés, pocs dies després d'aconseguir 178 vots a favor de Francina Armengol com a presidenta de la cambra.

El monarca té una tercera opció, que és no proposar ningú per donar més temps als partits per negociar, ja que a hores d'ara ni el PP ni el PSOE tenen els suports suficients garantits per investir els seus candidats. Si opta per aquesta via, Felip VI podria proposar un nom més endavant.

És un escenari que els populars no contemplen. Aquest dilluns han tornat a pressionar el rei. En declaracions a la COPE, el vicesecretari Institucional del PP, Esteban González Pons, ha afirmat que Feijóo "probablement arriba amb més suports". I ha apuntat directament el PNB --que té 5 diputats--, a qui ha advertit que, si rebutja un acord amb el PP, acabarà assumint un "paper irrellevant".

Des del PNB reiteren que no donaran suport a Feijóo i, a més, creuen que la ronda de consultes és "precipitada", quan, en paraules d'Aitor Esteban a la SER, "la inseguretat sobre possibles majories és absoluta".

Per la seva banda, els socialistes asseguren que no es donaran "cops de colze amb Feijóo" perquè sigui Sánchez el candidat designat ja pel rei. Segons fonts del PSOE consultades per TV3, "no estem en una competició amb el PP per veure qui va primer a la investidura". "Si ha de ser una investidura fake, allà ell", asseguren.
 

Dos dies de consultes

De menys a més representació, els diferents grups polítics visitaran La Zarzuela entre aquest dilluns i aquest dimarts per reunir-se amb el monarca.

El primer que s'ha reunit amb Felip VI ha estat el portaveu de la Unió del Poble Navarrès, Javier Esparza, que li ha traslladat el seu suport al PP. La següent, la representant de Coalició Canària, Cristina Valido. Aquesta tarda, el rei ha rebut el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, i ha tancat la ronda amb la representant de Sumar, Yolanda Díaz.

Aquest dimarts serà el torn de Vox, PSOE i PP. No hi aniran ni ERC, ni Junts, ni BNG, ni EH Bildu, quatre grups independentistes decisius per a Pedro Sánchez de cara a aspirar a una possible investidura i que han rebutjat reunir-se amb el monarca.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, en el cara a cara que van fer durant la campanya electoral
Sánchez i Feijóo, en el cara a cara que van fer durant la campanya electoral (Europa Press/Eduardo Parra)

El calendari de la investidura

Després de les consultes, el rei podria proposar un nom a la presidenta del Congrés per a un debat d'investidura. En cas que hi hagi un candidat la mesa del Congrés convocarà el ple.

Sobre el ple d'investidura, ni la Constitució ni el reglament del Congrés estableixen cap termini, però tot fa pensar que podria celebrar-se entre l'última setmana d'agost i la primera de setembre.

Si el nom proposat no obté la majoria absoluta de la cambra, al cap de 48 hores se celebrarà una altra votació. Aleshores, només caldrà obtenir una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si, finalment, el candidat proposat no és investit, comença a córrer el calendari. Hi ha un termini de dos mesos perquè algun presidenciable sigui investit o, si no, les Corts es dissoldran automàticament i hi haurà una repetició electoral al cap de 54 dies.

En cas que el ple d'investidura se celebri durant la primera quinzena de setembre i s'hagin de repetir els comicis, la data de les eleccions caurà al voltant de les festes de Nadal.

ARXIVAT A:
Felip VIPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut