D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, el rei Felip VI i Alberto Núñez Feijóo (Europa Press)
D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, el rei Felip VI i Alberto Núñez Feijóo (Europa Press)

El dilema del rei: el PSOE pressiona perquè proposi Sánchez, i el PP, per Feijóo

Felip VI arrenca la ronda de converses amb les forces polítiques per designar candidat a la investidura, per primer cop amb la possibilitat de triar entre dos

Cristina SoliasActualitzat

Felip VI comença aquest dilluns la ronda de consultes amb els partits polítics abans de proposar un candidat a la investidura, enmig de la pressió del PP i del PSOE.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha dit que cal "ser respectuosos amb la tradició de més de 45 anys que fa que a dia d'avui sempre hagi governat el partit que ha guanyat les eleccions". I, per això, Alberto Núñez Feijóo està disposat a "assumir la investidura si li encarrega el cap de l'Estat", ha dit Gamarra.

Cuca Gamarra, amb Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats
Cuca Gamarra, amb Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats (EFE/Chema Moya)


Bolaños: "Una investidura de Feijóo seria una pèrdua de temps"

En canvi, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha dit que un debat d'investidura de Feijóo seria una "pèrdua de temps". "Ja sabem quin seria el resultat, un fracàs i, per tant, la insistència de Feijóo de voler anar a la investidura és un entestament ridícul", ha dit.

En les converses que comencen aquest dilluns, tant Pedro Sánchez com Alberto Núñez Feijóo demanaran al rei que els designi. Això passa per primer cop i, per tant, Felip VI es trobarà amb un dilema inèdit.

L'article 99 de la Constitució no especifica que hagi de presentar-se al debat qui ha guanyat les eleccions. Per tant, Felip VI podria proposar Pedro Sánchez. Però, en aquests moments, el candidat socialista no té els vots assegurats per guanyar la votació.

El ministre Félix Bolaños, en una intervenció la setmana passada al Congrés
El ministre Félix Bolaños, en una intervenció la setmana passada al Congrés (EFE/J.J. Guillén)


Armengol fixa la data

Un cop acabats els contactes, el rei haurà de deliberar i comunicar el veredicte a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que serà l'encarregada de fer públic si el rei opta per Sánchez, per Feijóo o per cap dels dos. Tot i que seria inèdit, si el monarca constata que ningú té prou vots, podria donar-los més temps per agrupar els suports necessaris.

Però si designa un candidat pertoca a la mesa del Congrés, de majoria progressista, fixar el calendari de la investidura. Per tant, Armengol podria dilatar els terminis si Sánchez necessités més temps per arribar a un acord amb els partits independentistes. La data escollida per al debat d'investidura pot ser clau perquè, en cas de repetició electoral, es podria haver de tornar a les urnes per Nadal.

Felip VI rebrà aquest dilluns els representants d'UPN, Coalició Canària, PNB i Sumar. Dimarts serà el torn de Vox, el PSOE i el PP. ERC, Junts, EH-Bildu i el BNG no assistiran a la ronda de reunions.

 

ARXIVAT A:
PPPSOEFelip VIPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut