Madrid

El govern espanyol es mostra contundent i avisa que l'article 155 "és plenament vigent"

Diu que és possible fer-lo servir per a "casos extraordinaris", tot i que cal seguir un procediment

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha esndurit el seu missatge sobre el procés català. El president de l'executiu, Mariano Rajoy, s'hi ha tornat a referir, aquest cop des de Sevilla. Ha garantit que presentarà "batallà" i que la llei es complirà en tot moment. "A Espanya la llei es complirà, i si algú vol violentar-la, ha de saber que no li permetre'm", ha dit

"Vaig a defensar el nucli fonamental de la Constitució perquè crec en ella i perquè és la meva obligació", ha subratllat el cap de l'Executiu abans de recalcar: "Fora de la llei res és possible, i dins de la llei hi ha moltes més coses que són possibles".

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit avui que "no és possible en absolut" i és "impossible" una declaració unilateral d'independència a Catalunya després de les eleccions del 27 de setembre, i ha reconegut que l'article de la Constitució que permet suspendre l'autonomia "està plenament en vigor".

En una entrevista en la Cadena SER, li han preguntat si es planteja l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l'autonomia si una comunitat autònoma incompleix la legalitat. Catalá ha constestat que l'article "està plenament vigent i és possible utilitzar-lo", "per a casos extraordinaris". Tot i això, ha puntualitzat que fins ara no s'ha fet mai i que caldria seguir un procediment:

"Aquí està, i per tant si s'arribés a un escenari en el qual hagués d'acreditar-ho faria falta una majoria al Senat. Hi ha un procediment i no és el govern el que decideix, ni de bon tros, sinó que han de concórrer unes circumstàncies", ha explicat.   

Sobre si s'impugnarà el decret de convocatòria de les eleccions catalanes del 27-S, ha dit que es valorarà quan es presenti, i ha precisat que el govern espanyol no ha sol·licitat per ara ni a la Fiscalia ni a l'Advocacia de l'Estat informes sobre com actuar en aquest assumpte.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut