Barcelona

El debat sobre el catalanisme centra l'interès polític de l'Onze de Setembre

El futur del catalanisme i el debat sobre les infraestructures han centrat les declaracions polítiques durant la diada de l'Onze de Setembre d'enguany. La Diada ha coincidit en aquesta ocasió amb un moment de debat intens a Catalunya i de -com a mínim- escepticisme en molts sectors: des de la reformulació dels catalanisme, passant per les mancances en infraestructures o el desenvolupament de l'Estatut. I tot plegat, amb la vista posada a les eleccions. En aquest ambient, la refundació del catalanisme ha tornat a allunyar el govern i l'oposició.

Actualitzat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha valorat els projectes que ha posat sobre la taula el president de CiU, Artur Mas, de crear una casa comuna del catalanisme.

Montilla aposta perquè el catalanisme sigui una causa comuna i no una casa comuna: "El catalanisme, afortunadament, i la història del nostre país ho demostra, és plural. Pot ser causa comuna, però no casa comuna. De catalanistes, n'hi ha a molts partits, afortunadament. Això és el que fa Catalunya forta".

Una opinió, la de Montilla, totalment contrària a la d'Artur Mas, que li ha respost concís, seguint el joc de paraules: "Casa comuna sí, al servei de la causa comuna". Mas ha proclamat un "front catalanista" que vagi més enllà dels partits polítics amb l'objectiu de combatre, també des de la societat, el "desconcert i la falta de lideratge" que, al seu parer, viu Catalunya de la mà de Montilla.

El líder d'ERC i vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha advocat per una "sobiranització progressiva del catalanisme", perquè les forces polítiques catalanes s'acabin implicant en la defensa de la independència de Catalunya. Carod ha considerat que "és evident que el catalanisme s'està movent", però ha recelat de la idea de Mas de refundar el catalanisme.

El tot just nomenat president del PPC, Daniel Sirera, ha explicat que el seu partit ha tornat a l'ofrena a Rafael Casanova per "donar veu als catalans que no som nacionalistes" i ha reivindicat que la Diada ha de ser "una festa de tots".

Per la seva banda, el líder d'ICV, Joan Saura, s'ha centrat a criticar la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, per demanar, d'una banda, el traspàs de rodalies, mentre, a la vegada, el seu partit ha recorregut l'Estatut de Catalunya. Saura ha avançat que la setmana que ve hi pot haver un acord amb el govern espanyol en el càlcul de les inversions. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut