Barcelona

La Ciutadella acull l'acte central de la diada de l'Onze de Setembre

L'acte oficial de la Diada ha començat al Parc de la Ciutadella de Barcelona amb els representants de les institucions catalanes. L'escenari, però, ha canviat i s'ha traslladat del passeig dels Til·lers a la plaça de la Cascada, on els assistents tenen més visibilitat des d'una escalinata ubicada a la font. Amb aquest canvi s'ha volgut fer la festa més participativa i solemne.

Actualitzat

L'acte ha començat a les dotze del migdia amb la desfilada dels Mossos d'Esquadra i tot seguit s'ha hissat la senyera amb el cant d'"Els Segadors". La música ha estat la protagonista, amb les actuacions, entre d'altres, de la soprano Rosa Mateu, dels cantants Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda i de l'Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya. "El cant de la Senyera" ha tancat la celebració, pels volts de dos quarts d'una del migdia.

Enguany, s'ha volgut potenciar especialment la participació ciutadana als actes al parc de la Ciutadella de Barcelona. Per aquest motiu, se n'ha canviat la ubicació, que ara té lloc a la plaça de la Cascada. El públic s'ha instal·lat a l'escalinata de la font, on hi cap més gent i la visibilitat és millor. L'acte s'ha iniciat amb l'entrada del president de la Generalitat, José Montilla, i del president del Parlament, Ernest Benach, a l'espai reservat a les autoritats. A la tribuna també hi ha els expresidents de la Generalitat, Pasqual Maragall i Jordi Pujol, els presidents i portaveus de grups parlamentaris i altres membres de la Mesa, a més dels ministres d'Habitatge, Carme Chacón, i d'Indústria, Joan Clos. 

L'atenció es traslladarà a la tarda al Palau de la Generalitat, on s'atorgarà la màxima distinció del govern català, la Medalla d'Or, als expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Els actes s'avancen a la vigília

Una de les novetats d'enguany ha estat l'avançament de la recepció del president del Parlament a la vigília de la Diada. Ahir al vespre, els líders polítics i representants del món polític, econòmic, cultural i social català van fer el tradicional brindis amb motiu de l'Onze de Setembre. També com a novetat, el brindis es va fer a l'exterior de l'edifici, on destacava un "onze" format per quatre grans lletres embolicades, cadascuna d'elles, amb articles dels estatuts que ha tingut Catalunya. En total, l'acte va reunir més de 1.500 persones.

Després, va tenir lloc el tradicional acte d'homenatge i l'ofrena floral al fossar de les Moreres, amb motiu de les celebracions de la Diada. Els diferents partits polítics i organitzacions que hi han participat han fet un recorregut a peu fins al fossar, portant torxes i pancartes reivindicatives, i s'hi ha vist un bon nombre de banderes estelades. La plaça és l'antic cementiri parroquial de l'església de Santa Maria del Mar i hi van ser enterrades les víctimes del setge del 1714.

Madrid i París, també escenaris de la Diada

Més enllà dels actes a Barcelona, la Generalitat ha volgut enguany repartir la celebració per altres indrets. És el cas de Madrid, on el president català oferirà demà una recepció a la Residencia de Estudiantes. A l'acte hi ha convidades personalitats del món polític, econòmic i cultural de la capital espanyola. José Montilla convidarà també a l'estrena de la pel·lícula "El Coronel Macià", que es farà a la Sala Ideal de Madrid.

A banda de Madrid, per primer cop l'Onze de Setembre va tenir una commemoració oficial a París. A la capital francesa, el vicepresident del govern català va oferir una recepció a l'Oficina de la Generalitat - Maison de la Catalogne. A l'acte hi van assistir representants de les institucions franceses i membres del cos diplomàtic acreditat a París, a banda de membres de la societat civil parisenca i de la comunitat catalana resident a París.

Diada cultural

A més, la Diada ha comptat amb un seguit d'actes culturals, entre els quals destaca l'anomenada "Festa de la Llibertat", que ha tingut el passeig Lluís Companys com a escenari. Durant tot el dia, s'hi han fet jocs de fira i jocs per a nens. La jornada ha culminat amb un concert amb els Obrint Pas, Feliu Ventura i la Banda del Surdo.

Paral·lelament, també s'ha fet la sisena Mostra d'Entitats dels Països Catalans al peu de l'Arc de Triomf. Ha ocupat 15.000 metres quadrats i s'hi han fet conferències i presentacions de llibres i còmics. Finalment, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC, ha fet una jornada de portes obertes fins a dos quarts de tres de la tarda. 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut