L'escola ITC Di Vittoria de Roma, tancada pel coronavirus (Reuters/Remo Casilli)
L'escola ITC Di Vittoria de Roma, tancada pel coronavirus (Reuters/Remo Casilli)

El coronavirus deixa sense classe prop de 300 milions d'alumnes a tot el món

La Unesco alerta que és una xifra "sense precedents" i que hi ha 22 països amb tancament d'escoles, ja sigui local o general

RedaccióActualitzat

L'expansió del coronavirus ha deixat sense classe 290,5 milions d'estudiants a tot el món, "una xifra sense precedents" que ha calculat la Unesco.

L'organització de l'ONU per a l'Educació recorda que hi ha 13 països que han tancat els centres educatius de tot el territori, com ha fet des d'aquest mateix dijous Itàlia. Això ha afectat els estudis de prop de 300 milions de nens i joves, des de preescolar fins a la universitat.

I en 9 països més s'ha ordenat el tancament localitzat d'escoles per prevenir o contenir el Covid-19. Si aquests països acabessin ordenant un tancament generalitzat, diu la Unesco, el nombre d'alumnes sense classe presencial pujaria en 180 milions més.


La directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, alerta que, encara que el tancament d'escoles per crisis mundials no és nou, l'abast d'aquest episodi pot tenir conseqüències sense precedents:

"Si bé els tancaments temporals d'escoles com a resultat de crisis sanitàries i d'altra mena no són, lamentablement, res de nou, l'escala mundial i la velocitat de l'actual pertorbació de l'educació no tenen comparació i, si s'allarguen, podrien arribar a amenaçar el dret a l'educació."

Fa només un parell de setmanes, la Xina era l'únic país que havia decretat el tancament d'escoles. Ara hi ha també Mongòlia, l'Iran, l'Iraq, el Japó i Itàlia. En total, des del 4 de març hi ha tancaments generals o localitzats en 22 països de tres continents.

Alumnes separats en una classe del Japó oberta per a infants que no es poden quedar a casa
Alumnes separats en una classe del Japó oberta per a infants que no es poden quedar a casa (Japan Out via Reuters)


La Unesco explica que, per minimitzar els efectes del tancament, està donant suport a "programes d'aprenentatge a distància a gran escala" i recomana "aplicacions i plataformes educatives obertes".

L'organització destaca que el tancament de centres, fins i tot si és temporal, "repercuteix en les fites de l'aprenentatge", a banda de disminuir la productivitat, perquè les famílies han d'assumir més estona de cura del fills. També "agreuja les desigualtats", perquè les famílies amb més nivell educatiu poden compensar millor els alumnes sense classe.

10 milions d'estudiants afectats a Itàlia

A Itàlia, totes les escoles i universitats estan tancades des d'avui i fins al 15 de març. Això significa que hi ha 8 milions d'alumnes i prop de 2 milions d'universitaris que s'han de quedar a casa.

El comitè científic creat pel govern italià contra el coronavirus ha aprovat el tancament tenint en compte els més de 3.200 contagiats i 145 morts pel Covid-19, segons dades d'aquest dijous.

A cinc regions, la Llombardia, el Vèneto, l'Emília-Romanya, el Piemont i la Ligúria, els alumnes ja estaven sense classe presencial fa dies i acumularan almenys un mes sense escola.


A Roma, aprofitaran l'aturada per fer desinfecció dels col·legis.

Els estudiants d'Erasmus+ que són a Itàlia poden tornar a Espanya sense cost, segons ha informat el Ministeri d'Universitats. El tancament decretat els permet acollir-se a una clàusula de "força major" del programa de mobilitat educativa.

Normalitat a Catalunya

Aquí, el Departament d'Educació recorda als centres educatius que han de contactar amb el 061 Salut Respon davant de qualsevol dubte relacionat amb el coronavirus.

Si es té sospita d'un cas, també cal contactar amb els serveis territorials pertinents que, juntament amb Salut, farà seguiment de les consultes i eventuals casos.

També recorda que es recomana no viatjar als països de risc - la Xina, inclosos Hong Kong i Macau-, Corea del Sud, el Japó, Singapur, l'Iran i quatre regions del nord d'Itàlia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut