Sanitat posa el focus en una vintena de contagis per coronavirus d'origen desconegut

A Catalunya n'hi ha un cas greu amb patologies prèvies i se n'estudia un altre, mentre que a Madrid hi ha una desena de contagiats en una residència de gent gran

RedaccióActualitzat

El coronavirus, a Espanya, continua estant "en fase de contenció". Així ho ha volgut remarcar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dijous a primera hora de la tarda, en una compareixença informativa en què ha afirmat:

"Espanya, si se segueixen els consells de les autoritats sanitàries, pot contenir el coronavirus."


Illa ha expressat el condol a les famílies de les tres víctimes mortals del coronavirus, i ha explicat que aquest dijous es reuneix, per videoconferència, amb els responsables de Salut de les comunitats autònomes.

Illa ha viatjat aquesta tarda a Brussel·les per mantenir aquest divendres una reunió "presencial" amb els ministres de Sanitat de la Unió Europea, en què defensarà que la coordinació entre els 27 és bona però que cal reforçar-la més i adoptar de manera conjunta algunes decisions com les relatives a les competicions esportives.

Illa, a més, ha demanat comparèixer al Congrés dels Diputats "per actualitzar i compartir la informació amb els grups polítics".

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa (EFE/Paco Campos)


Just després d'Illa ha comparegut Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

Ha remarcat que "no hi ha grans variacions" en l'evolució del coronavirus, que és "si fa no fa la mateixa dels últims dies".

Simón ha informat que al conjunt d'Espanya hi ha 41 casos més que fa 24 hores, però ha posat l'accent en el fet que hi ha 20 casos dels quals no es coneix l'origen del contagi.

 

Sanitat posa el focus en una vintena de contagis per coronavirus d'origen desconegut
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (EFE/Paco Campos)


Amb tot, ha volgut remarcar que els 20 casos "no són vint situacions" diferents, perquè n'hi ha que "formen agrupaments i probablement l'origen sigui el mateix".

Ha explicat que les investigacions estan en marxa, sobre aquests casos, i que demanen una mica de temps.


Detectats 10 casos de coronavirus en una residència de gent gran

Després de la roda de premsa de Sanitat s'ha sabut que nou usuaris d'una residència de gent gran La Paz, de Madrid, i una auxiliar d'infermeria del centre han donat positiu per coronavirus, segons ha informat el sindicat CSIF.

La conselleria de Sanitat de Madrid ha confirmat que un dels usuaris contagiats és la dona de 99 anys morta al Gregorio Marañón.

La residència, amb capacitat per entre 70 i 80 persones i una mitjana d'edat dels usuaris de 80 anys, habilitarà zones d'aïllament per evitar la propagació del coronavirus. I evitarà que les persones que s'han encomanat facin servir zones comunes com el menjador o els lavabos. També es restringiran les visites al centre. 


A Catalunya, 4 casos nous

Una estona abans de la compareixença d'Illa i Simón a Madrid, a Barcelona ha comparegut Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat.

Guix ha explicat que en les últimes 24 hores se n'han detectat 4 casos nous, tres dels quals són lleus. Es tracta de dues dones de 57 i 39 anys, i d'un home de 34. Tots tres de Barcelona.

 

Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat (ACN/Blanca Blay)


La quarta persona contagiada a Catalunya és un home de 50 anys que no corre perill però es considera "greu" perquè està "en una situació potencialment més delicada" a causa d'una patologia prèvia.

Guix s'ha referit, a més, a un cas que no està comptabilitzat com a coronavirus: una dona de 29 anys, de Barcelona, que presenta una "patologia respiratòria greu" que "sembla que està evolucionant de forma correcta".

"No la considerem un cas de coronavirus. Per la dificultat del cas i de poder fer una bona investigació epidemiològica no podem informar que estigui infectada pel coronavirus, però tot fa pensar que pot estar-ho."

"La nostra obligacio és tractar-ho com un cas potencial de coronavirus. Si es confirma, ja s'ha fet el que s'havia de fer."


Guix ha explicat que no es tindran resultats concloents fins d'aquí a unes hores, ja que "per la seva situació clínica és difícil realitzar mostres per tenir una prova concloent".


Salut insta la suspensió de congressos mèdics

Al costat del secretari de Salut Pública ha comparegut Marc Ramentol, director general de Professionals de la Salut, que ha informat que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha signat aquest mateix matí una resolució amb "mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció per coronavirus específiques per al col·lectiu de professionals sanitaris" que "entren en vigor avui mateix".

 

Guix i Ramentol, aquest dijous, en roda de premsa (ACN/Blanca Blay)


La mesura més destacada és "instar la suspensió de congressos, seminaris, simposis, jornades, cursos, qualsevol activitat formativa per a professionals sanitaris que sigui de caràcter presencial".

També s'insta els professionals a no assistir a aquest tipus d'actes, tampoc fora de Catalunya.

Ramentol ha explicat que aquesta mesura respon a "una decisió treballada i traslladada a col·legis professionals, les societats científiques i també els sindicats, que entenen que "és una decisió que en aquest moment pertoca".

Preguntat sobre si l'incompliment de la resolució pot comportar sancions, Ramentol ha afegit:

"Si emetem aquesta resolució instant la suspensió i tenim coneixement que esdeveniments com aquests s'estan celebrant, òbviament obriríem una inspecció."


També ha volgut remarcar que s'ha optat pel format de resolució signada per la consellera de Salut "perquè la nostra intenció també és dirigir-nos al sector privat", amb els professionals del qual es manté una "estreta col·laboració".

El director general de Professionals de la Salut de la Generalitat ha defensat la mesura amb l'argument que "ens interessa protegir especialment de manera específica els professionals sanitaris".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut