De Batatais a Balsareny: Brasil i Catalunya acomiaden Pere Casaldàliga

L'endemà de la mort de Pere Casaldàliga es fan les primeres cerimònies en el seu record: al Brasil, on vivia; a Balsareny, on va néixer, i també a Vic

Actualitzat

Del Brasil a Catalunya, aquest diumenge s'inicien les cerimònies de record pel bisbe emèrit de Sao Félix do Araguaia, el català Pere Casaldàliga, mort aquest dissabte als 92 anys.

Les seves despulles es vetllen a la capella que els claretians tenen al Centre Universitari de Batatais, la ciutat on ha mort i on estava ingressat per problemes respiratoris. Casaldàliga descansa en un taüt modest, sobre una estrada de fusta, als peus de l'altar de la capella dels claretians.

Feligresos acomiaden les despulles de Pere Casaldàliga (EFE/CELIO MESSIAS)

En la cerimònia íntima, les restes mortals del religiós han estat acompanyades de forma sòbria i austera per alguns dels seus germans claretians i uns pocs feligresos a la primera de les tres vetlles que es faran.

Detall simbòlic que retrata la vida humil de Casaldàliga  (EFE/CELIO MESSIAS)

La vetlla de Batatais d'aquest dissabte i es traslladarà a partir de dilluns a la regió de Mato Grosso, on Casaldàliga va exercir tasques pastorals, a les localitats de Ribeirao Cascalheira i a Sao Félix de Araguaia, on era el Bisbe emèrit i on serà enterrat dimecres 12 d'agost al matí.

Imatge de la capella ardent a Batatais, al Brasil (EFE/CELIO MESSIAS)

La capella ardent que s'ha habilitat en aquest mateix centre ha obert a la una del migdia, hora catalana. Allà s'hi ha oficiat una missa d'exèquies que s'ha pogut seguir en directe per internet.

 

Serà enterrat a Sao Félix do Araguaia

Dilluns, Casaldàliga serà traslladat a Sao Félix do Araguaia, on vivia, d'on era bisbe emèrit i on serà enterrat. Durant el trasllat, de 1.400 quilòmetres, es farà parada al Santuari dels Màrtirs, on també se li retrà un homenatge.

Pere Casaldàliga és una de les figures més importants de la Teologia de l'Alliberament i va dedicar la seva vida a defensar els pobles indígenes i a combatre la violència rural al Brasil.

Dos expresidents brasilers, Lula da Silva i Dilma Rousseff, han lamentat la seva mort i han assenyalat que el llegat i les ensenyances de Casaldàliga romandran entre els brasilers.

 

Balsareny, tres dies de dol

A Catalunya, la població on va néixer, Balsareny, al Bages, ha decretat tres dies de dol.

La seva família, que viu al poble, ha expressat la seva tristesa per la mort del bisbe. Quan sigui enterrat a Sao Félix do Araguaia, també celebraran una cerimònia de comiat a Balsareny.

Aquest diumenge, veïns i veïnes de la població faran una trobada a la seva casa natal.

La comunitat claretiana i l'Associació Araguaia també el recordaran amb un altre funeral a Barcelona.

ARXIVAT A:
ReligióPere Casaldàliga
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut