Aula buida
Aula buida

Classes presencials, mascaretes i PCR: les autonomies preparen la tornada a l'escola

Madrid és la comunitat que enceta abans el curs escolar, amb la tornada a l'escola dels més petits el divendres de la setmana que ve

RedaccióActualitzat

Totes les comunitats es preparen per a la tornada a l'escola el proper mes de setembre i en totes es debat la necessitat de les classes presencials, l'ús de mascaretes, la ràtio d'alumnes i les proves PCR.

A Madrid, el 10 de març va ser l'últim dia que els alumnes es van penjar la motxilla; ara seran els primers de tornar-hi: els més petits, divendres que ve, 4 de setembre.

L'estratègia per reduir riscos passa per les ràtios, la higiene i la tecnologia. Com ha explicat aquest dimarts la presidenta Isabel Díaz Ayuso...

"Les classes no s'aturaran. Aquest curs no és perdrà."

 

 

Madrid comprarà més de 6.000 càmeres per instal·lar a les escoles per poder impartir part del currículum online.

L'executiu de Díaz Ayuso també vol comprar 70.000 ordinadors per tal que els professors i estudiants es puguin connectar per videoconferència durant el curs, si s'han de quedar a casa.
 

L'executiu madrileny dona per fet que malgrat apostar per les classes presencials, a ESO i batxillerat caldrà combinar-ho amb l'ensenyament telemàtic per esponjar la presència d'estudiants als centres.

Si la crisi sanitària es complica, el govern madrileny compta contractar fins a 8.500 nous professors.

També contempla grups estables de convivència de 20 alumnes per aula a infantil i primària i classes semipresencials per a secundària i batxillerat


Les comunitats autònomes es preparen

Amb el mateix esperit, la resta de comunitats també estan tancant els protocols per tornar a omplir les escoles: hi ha petites variacions entre elles, com l'edat mínima per portar mascareta.

Cantàbria, per exemple, recomana l'ús de la mascareta per als alumnes de 3 a 6 anys. Una mesura que ha generat polèmica. De fet, els docents parlen de "bogeria" i donen per fet que el que qualifiquen d'"ocurrència" no té recorregut i que és poc viable.

La mascareta, en aquesta comunitat, és una recomanació per als nens de 3 a 6 anys, però és una obligació a partir dels 6. La Conselleria d'Educació presenta la mesura com l'únic mecanisme per protegir la canalla, però els sindicats la lamenten i exigeixen que, si es vol frenar la pandèmia, s'abaixin les ràtios i es contracti més personal: tant docent com d'altres tipus.

Classe d'infantil, al juny (CCMA)

Al País Basc, el lehendakari, Iñigo Urkullo, ha assegurat que divendres s'adoptaran les mesures precises per a la tornada a les aules. Diu que és una "preocupació prioritària" i ha apuntat que "és necessària" la tornada als centres escolars.

 "Creiem que hem viscut una situació des del març d'aquest any al juny que no ha de repetir-se en el pròxim curs 2020-2021."

Les classes al País Basc comencen el 7 de setembre. Igual que a Múrcia. En aquesta comunitat s'aposta per les classes semipresencials, excepte en la primera etapa d'infantil, de 0 a 3 anys.

Els estudiants del País Valencià també tenen la cita amb els centres escolars el 7 de setembre. La Generalitat valenciana assegura que està preparada per a la tornada i que contempla tots els escenaris possibles, però que aposta per la màxima presencialitat possible.
 

A Andalusia la tornada a les aules començarà l'1 de setembre a infantil, el 10 a primària i el 15 als instituts. El conseller d'Educació, Javier Imbroda, manté que és farà de manera presencial.

"El confinament ens ha ensenyat que la presencialitat és fonamental i que el docent és insubstituïble."

Galícia, que arrenca les classes el 10 de setembre, proposarà que l'ús de la mascareta sigui obligatori a tot Espanya per a professors i alumnes de més de 6 anys. La ràtio en aquesta comunitat no podrà superar els 25 nens per aula.

També el 10 de setembre començarà el curs a les Balears, on es faran proves serològiques al personal docent de risc. La mascareta serà obligatòria a partir de 4t de primària si no es pot mantenir la distància.

(EFE / Epa / Salvador Sas / Arxiu)

A Catalunya, el primer dia de classe serà el 14 de setembre. Educació no contempla en cap cas que els alumnes d'educació infantil ni els de primària no vagin a l'escola.

Salut preveu fer-hi cribratges massius. En una primera fase, fins al 9 d'octubre, es faran 8.000 proves PCR diàries en escoles i instituts. En una segona fase s'elevaran fins a les 20.000 diàries. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que el mig milió de proves que es faran entre el 15 de setembre i el 15 de novembre inclourà alumnes, docents i personal d'administració.

 

Sánchez: "els col·legis s'han d'obrir"

També s'ha referit a la tornada a l'escola el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha assegurat que les portes dels col·legis "s'han d'obrir" amb la certesa que s'han gestionat bé els recursos.

"El curs escolar ha de començar amb normalitat."

Ministeri i conselleries d'Educació es reuneixen dijous per posar en comú totes les mesures.

 

En la roda de premsa d'aquest dilluns, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va apostar per un retorn a les aules presencial, però va remarcar que cal arribar-hi en "una situació favorable".

Va defensar que cal fer un "esforç" perquè de cara a l'inici de les classes la transmissió sigui "suficientment baixa" perquè "no suposi un problema".

El responsable de Sanitat va reconèixer que la tornada a les aules és una "oportunitat perquè el virus es transmeti de forma més fàcil" i, per això, va remarcar la necessitat de "mesures de seguretat suficients".

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut