Educació garanteix que el curs serà sempre presencial a infantil i primària

Grups estables, distàncies, moviments esglaonats, mascareta... Així serà el curs escolar

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts al matí s'ha celebrat un consell executiu extraordinari del govern de la Generalitat per aprovar el pla per al començament del curs escolar, previst per al 14 de setembre.

Després del consell executiu han comparegut el conseller d'Educació, Josep Bargalló, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per explicar els detalls d'aquest pla.


Infantil i primària, sempre presencials

En la compareixença el conseller Bargalló ha afirmat que no està previst en cap cas que els alumnes d'educació infantil ni els de primària no vagin a l'escola.

És a dir, malgrat la situació de pandèmia de coronavirus que es viu actualment, no es contempla la possibilitat d'enviar els alumnes a casa en aquests nivells educatius:

"La nostra previsió és, i ho hem dit, infantil i primària sempre presencial, infantil i primària sempre presencial per molts motius. El primer, pedagògic, el segon, emocional, el tercer, de socialització, i el quart, de conciliació de vida laboral i familiar. La presencialitat a primària també és essencial".

Bargalló ha afegit que a secundària, sobretot a partir de 3r d'ESO, es podrien combinar l'escolarització al centre i a casa si calgués, i ha afirmat que tots els centres ja ho tenen estudiat.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, en la roda de premsa d'aquest dimarts 

"Bombolles de convivència"

Tant Bargalló com Vergés han insistit molt en la importància de mantenir grups estables per poder saber qui ha estat amb qui en tot moment en cas de contagi.

Més que mesures concretes, tots dos han exposat els 5 grans eixos genèrics amb què s'organitzaran els centres educatius. Són aquests:

el primer: hi haurà grups de convivència estables, que Vergés ha qualificat de "bombolles de convivència", tan reduïts com sigui possible, si bé no es parla de ràtios a secundària.

el segon: l'ús de la mascareta, obligatori a secundària, a partir de 12 anys, i a primària a partir dels 6 anys en el cas que el risc de contagi a la zona sigui alt.

el tercer: s'haurà de prendre la temperatura cada dia a tothom, control que cada centre haurà d'organitzar d'acord amb les seves característiques.

el quart: la circulació de persones dins dels centres educatius s'organitzarà per evitar aglomeracions i excessius creuaments de persones que puguin facilitar els contagis. Això es vol fer amb moviments esglaonats i l'augment de torns als patis i als menjadors.

el cinquè: els cribratges massius a la comunitat educativa, amb els quals es vol arribar a fer 500.000 tests en dos mesos, del 15 de setembre al 15 de novembre.

Vergés ha concretat que la intenció és fer-ne 8.000 cada dia fins al 9 d'octubre, i a partir d'aquell dia augmentar-los a 20.000 diaris, amb una metodologia de "pooling".

A banda d'això, hi haurà un responsable d'atenció primària que vincularà el centre educatiu i el CAP per controlar la situació epidemiòlògica.

La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dimarts


Cada centre tindrà el seu pla

Bargalló ha precisat que, amb caràcter general, cada escola i cada institut haurà d'adaptar totes aquestes mesures a les seves característiques:

"Cada centre ha estat al juliol preparant el seu propi pla, que ara al setembre ha d'estar debatut i aprovat pel consell escolar, perquè se sumen criteris generals amb els criteris de centre, se sumen normes de compliment obligat amb les característiques de cada escola o institut".

Obrir les escoles, una prioritat

La tornada a l'escola en l'inici del curs és una prioritat per al president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest diumenge va assegurar que s'han d'obrir les escoles "sí o sí".

Aquest dilluns en una roda de premsa amb la consellera Vergés i el secretari de Salut Pública, Torra va explicar que les ràtios a primària seran d'un màxim de 20 alumnes.

També que a secundària han de ser menors que les habituals, però no va concretar quines. A més, va anunciar una campanya massiva de tests de coronavirus als centres escolars, 500.000 en dos mesos.

Pel que fa a la seguretat dins els centres, va avançar que serà obligatori l'ús de mascaretes a partir dels 12 anys, i també dels 6 anys en les zones amb alt risc de contagi.

Una aula buida esperant alumnes i mestres (EFE)

Tornar a les aules en plena pandèmia

Les dificultats d'encarar la tornada a l'escola amb l'epidèmia de coronavirus han fet que al llarg de l'estiu s'hagin anat concretant les mesures per intentar garantir que es farà en condicions.

El 14 de juliol es va fer públic que el Departament d'Educació tenia la intenció de contractar 8.258 persones, el 80% de les quals docents i personal d'atenció educativa dins l'aula.

Aquesta mesura per poder fer grups més reduïts als centres on calgui es va pressupostar en 456 milions d'euros.

retorn escola

Una setmana després es va anunciar que els alumnes a partir de tercer d'ESO rebran 300.000 ordinadors portàtils i els docents de centres públics en rebrien 85.000 més.

Aquestes partides es complementaven amb 110.000 paquets de connectivitat perquè l'alumnat amb menys recursos de totes les etapes pugui seguir el curs des de casa si cal.

A mitjans d'agost el conseller Bargalló va dir que Salut havia avalat ràtios de 25 i 30 alumnes per aula per al nou curs, afirmació que va desmentir el secretari de Salut Pública, nomenat durant el juliol.

La polèmica no va anar a més, i va derivar en tot un seguit de reunions entre els equips de Salut i d'Educació els dies següents per concretar les mesures a aplicar a les escoles, sobretot les ràtios i les mascaretes.

Finalment aquest dimarts s'han concretat aquestes mesures, les més importants avançades aquest dilluns pel president de la Generalitat.

Un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barecelona
Un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barcelona (ACN / Blanca Blay)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut