Sánchez ofereix a les comunitats aplicar un estat d'alarma limitat al seu territori

El president de la Generalitat diu que estudiarà amb deteniment la proposta del govern espanyol, mentre que la consellera de Salut considera que, ara mateix, no és necessari

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ofereix a les comunitats poder aplicar un estat d'alarma limitat al seu territori, sota el comandament dels presidents autonòmics. La decisió arriba després que alguns jutges hagin tombat les restriccions ordenades per les autonomies.

El president espanyol ha brindat a les comunitats autònomes que ho necessitin, davant l'impacte de la Covid-19, el suport del govern espanyol per declarar un estat d'alarma individualitzat i per defensar-ne l'aplicació així com les possibles pròrrogues al Congrés.

"Els instruments legals amb què comptem són suficients per fer front a la pandèmia. Totes les comunitats autònomes tenen a la seva disposició l'eina legal de l'estat d'alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne la declaració en tot el seu territori o en una part."

 

Estat d'alarma a la carta

Així ho ha indicat en roda de premsa a La Moncloa després de la celebració del Consell de Ministres, la primera després de les vacances, on ha deixat clar que aquest instrument està a disposició dels presidents autonòmics que ho requereixin per aportar "instruments jurídics" que puguin necessitar per combatre la pandèmia. Un estat d'alarma limitat per territoris i amb la gestió cedida a cada president autonòmic.

Sánchez ha detallat que, en cas de demanar aquest estat d'alarma individualitzat, es desplegarà aquest comandament únic i, en aquesta "voluntat de cogovernança", estarien al costat del president autonòmic al Congrés per explicar les causes sanitàries que el motiven i defensar-ne fins i tot una eventual pròrroga.

"En cas de declaració d'estat d'alarma, l'autoritat competent de cada comunitat recaurà en el president o presidenta autonòmic respectiu, que serien el comandament únic en els termes que estableix la llei orgànica de l'article 116 de la Constitució."

 

Sánchez ha aclarit, però, que "parlar d'estat d'alarma no és parlar de confinament" i ha afegit que hi ha diferents estats d'alarma, tal com es va posar de manifest durant les fases de la desescalada.

El propòsit del govern espanyol, ha puntualitzat, és proporcionar tots els mitjans materials, digitals i jurídics a les comunitats autònomes, que són les competents en l'àmbit sanitari per fer front a la pandèmia exercint la plenitud de les seves competències.

La intenció és intentar blindar les mesures anti-Covid que estan aprovant els darrers dies les comunitats autònomes i que alguns jutges han tombat amb arguments diversos.

 

La Generalitat, de moment, ho descarta

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha rebutjat que el Govern s'aculli a la proposta del cap de l'executiu estatal.

"Per ara no ho veiem en absolut necessari, per afegir una cosa més, que és haver d'explicar mesures. I tot això ja ho vam viure durant les fases, i els informes, i treballar per al ministeri, quan nosaltres el que creiem és que a qui hem de donar resposta és a la ciutadania."

La reacció de Vergés ha tingut lloc durant la roda de premsa a Palau d'aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu extraordinari per acabar de definir el pla per al començament del curs escolar, previst el 14 de setembre.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, entre Pere Aragonès i Meritxell Budó en el Consell Executiu d'aquest dimarts
El president de la Generalitat, Quim Torra, entre Pere Aragonès i Meritxell Budó en el Consell Executiu d'aquest dimarts (EFE / Alejandro García)

 

Torra: "Ara sí que sembla que el virus entén de territoris"

El president de la Generailtat, Quim Torra, s'ha mostrat sorprès per la proposta del govern espanyol que siguin les comunitats autònomes que decideixin si és necessària l'aplicació de l'estat d'alarma en els seus territoris.

Segons fonts de Presidència, aquest dimarts a la tarda, Torra ha dit que estudiarà amb deteniment la proposta de Pedro Sánchez, tot i que ha expressat la seva sorpresa pel que creu que és un canvi de criteri de La Moncloa:

"Ara sí que sembla que el virus entén de territoris."

Des del govern de la Generalitat s'assenyala que Torra sempre ha demanat gestionar "totes les competències" des de Catalunya i ha emplaçat Sánchez a regular un permís retribuït per a les persones que s'hagin de fer càrrec dels seus fills o de persones dependents en cas de contagi.

 

Evolució de la pandèmia

Sánchez ha subratllat aquest dimarts que l'evolució de la pandèmia al país, tot i que no és homogènia, "és preocupant", però ha cridat a mantenir la "serenitat" i a impedir que la por "ens paralitzi", perquè la situació està lluny de ser com la del març.

I ha posat a disposició de les comunitats autònomes 2.000 efectius de l'exèrcit perquè facin tasques de rastreig de contactes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut