Boris Johnson va enganyar el Parlament del Regne Unit sobre les festes a Downing Street

L'informe de la comissió que l'investiga recomana una sanció de 90 dies com a diputat, que no complirà perquè va dimitir fa una setmana

RedaccióActualitzat

Boris Johnson va enganyar deliberadament el Parlament i se li aplicaria una sanció de 90 dies si encara fos diputat, segons ha conclòs aquest dijous el Comitè de Privilegis del Parlament.

L'informe d'aquest comitè, de majoria conservadora, és a dir, del seu mateix partit, és molt dur i complica molt la futura carrera política de l'exprimer ministre del Regne Unit.

El comitè investigava si Johnson va mentir expressament sobre que sabia que hi havia hagut almenys una dotzena de festes al seu domicili oficial de Downing Street durant els confinaments de la pandèmia.
 

"Deliberadament va enganyar la Cambra"

Les conclusions són tan clares com dures: Boris Johnson "va enganyar deliberadament" el Parlament i va induir a error la comissió conscientment:

"Hem arribat a la conclusió que quan va dir a la Cambra i a aquest comitè que s'estaven complint les normes i l'orientació, el seu propi coneixement era tal que deliberadament va enganyar la Cambra i aquest comitè."

La sanció podia haver estat de 10 dies, però ha augmentat pel seu comportament els últims dies, quan ha impugnat la decisió del comitè i ha menystingut i ha intentat intimidar els seus membres.

L'exprimer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, aquest dimarts a Brightwell-cum-Sotwell, al comtat d'Oxford (Reuters)

Això s'entén com un atac a la democràcia, i per això, també recomanen que no se li permeti accedir al Parlament com a antic diputat:

"Va ser còmplice de la campanya d'abús i intent d'intimidació del comitè."

 

Se sent víctima d'un "assassinat polític"

Pocs minuts després de fer-se pública la sanció, Johnson ha assegurat que tot plegat és una farsa, que no va mentir, i que l'informe és una "porqueria".

També l'ha qualificat d'"assassinat polític" i ha assegurat que és "un dia terrible per a la democràcia".

Boris Johnson va dimitir divendres com a diputat, quan va rebre una còpia avançada de l'informe, i després de 22 anys d'ocupar un seient en el Parlament britànic.

Les festes van ser durant la primavera del 2020, però ell va negar-ho diverses vegades fins a principis del 2022, quan finalment va admetre-ho i va demanar perdó.

Però ja era massa tard, les crítiques dins del seu propi partit van anar augmentant la pressió sobre ell, i el juliol va acabar dimitint després d'una allau de dimissions en el seu govern.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut