Boris Johnson a la seu del Parlament britànic, aquest 12 de gener
Johnson ha assegurat que creia que es tractava d'una trobada que s'emmarcava dins d'una "reunió de treball" (EFE/UK Parliament)

Boris Johnson demana perdó per haver anat a una festa que va negar 5 cops que existís

La celebració, el maig del 2020, es va fer en ple confinament als jardins de la residència del primer ministre i ha desfermat peticions de dimissió

RedaccióActualitzat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat perdó reiteradament i ha admès que va anar a una festa a la seva residència de Downing Street, a Londres, quan el Regne Unit estava sota confinament estricte per la covid. 

Anteriorment, ho havia negat almenys cinc vegades en seu parlamentària. La xifra fins i tot podria ser més alta si s'hi compten rodes de premsa o entrevistes, segons recull The Guardian. Les peticions perquè dimiteixi s'intensifiquen a mesura que passen els dies. 

L'oposició l'ha acorralat i li demana que dimiteixi. El líder de l'oposició Keir Starmer li reclamava que ho fes "per dignitat". Les peticions perquè plegui ja sorgeixen fins i tot del seu mateix partit, els conservadors.

Johnson ha reconegut que va fer mal fet d'anar-hi, que va ser-hi poca estona i que es pensava que la trobada era "una reunió de treball". Ha afirmat:

"Gent de tot el país han fet grans sacrificis al llarg de la pandèmia i comprenc la ira i la ràbia que senten quan pensen que la gent de Downing Street no seguia les normes. Lamento amargament la manera en què es va fer la trobada, em sap greu i m'agradaria haver fet les coses d'una altra manera".

En els moments més durs de l'esclat de la pandèmia, el 20 de maig del 2020, es va convocar una festa amb begudes alcohòliques als jardins de la residència oficial.

La convocatòria l'hauria fet el mateix secretari del primer ministre britànic, amb la consigna de "porteu la vostra pròpia beguda" o "BYOB, bring you own booze". La invitació la van rebre un centenar de persones, i van ser una trentena les que finalment hi van acudir. 
 

Estava vigent un confinament estricte

Els fets han desfermat la indignació de molts britànics, ja que en aquell moment estaven en vigor mesures de confinament molt estrictes, amb pubs i restaurants tancats. 

Les associacions de víctimes de covid recalquen que era un moment en què tothom sabia perfectament que no es podien fer festes. Els britànics només podien trobar-se amb la seva bombolla. Si no era del cercle més íntim, la normativa permetia quedar amb una sola persona a l'aire lliure. 
 

Un capítol anterior del "Partygate" 

No és el primer escàndol vinculat amb una festa a la residència de Downing Street. Boris Johnson ja s'havia disculpat per una altra festa, en què assegurava que no havia assistit, el Nadal del 2020

Després de diversos dies de rumors i denúncies mediàtiques, va aparèixer un vídeo en què quedaria demostrat que la festa que incomplia la normativa anticovid del moment sí que va existir.

Johnson sortint de la residència oficial com a primer ministre, al número 10 de Downing Street
Les peticions de dimissió contra Johnson són cada vegada més insistents (Reuters/Paul Childs)

La protagonista del vídeo, Allegra Stratton, va dimitir del càrrec que ocupava com a assessora del gabinet del primer ministre, que en aquell moment se'n va sortir airós. 

Al Regne Unit, el Nadal del 2020, les trobades familiars estaven molt restringides. Fins i tot es prohibia que s'entrés als hospitals a visitar persones que s'estaven morint. 

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitBoris JohnsonCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut