Boris Johnson sortint del 10 de Downing Street
Boris Johnson havia negat festes que després va admetre (euters/Tom Nicholson)

Boris Johnson, sancionat per les festes a Downing Street en plena pandèmia

La policia ha emès més de 50 sancions a treballadors del govern i investiga dotze festes, en alguna de les quals hauria anat Johnson

Redacció / AgènciesActualitzat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu ministre d'Economia, Rishi Sunak, han estat multats per haver participat en festes a Downing Street quan estaven vigents les restriccions per la pandèmia, segons ha confirmat aquest dimarts una portaveu de la presidència. Malgrat que Johnson les havia negat, al final va admetre l'existència de les festes i va demanar perdó.

La Policia Metropolitana de Londres ha informat aquest dimecres que ja ha emès més de 50 sancions a empleats del govern per infringir la normativa anticovid.

"El primer ministre i el ministre d'Economia han rebut aquest dimarts les notificacions que la Policia Metropolitana té intenció d'imposar-los una multa", ha assenyalat la portaveu de l'executiu, que diu que en aquests moments no en tenen més detalls. La dona del primer ministre, Carrie Johnson, també ha rebut la notificació, segons ha confirmat el seu portaveu.

La quantitat imposada no se sap, però ja l'haurien pagat. Les festes en què va participar el primer ministre no tenen cost polític, perquè Johnson paga, però no plega, tal com ha explicat el primer ministre:

"Per descomptat, he pagat la multa, i demano excuses un altre cop per l'error comès. Ara el que vull dir és que procuraré seguir endavant amb el mandat que tinc, i també aturar els problemes del país, encarar-los ara mateix i estar segurs que proporcionem solucions. Aquesta és la meva prioritat."


Dotze festes i "massa alcohol"

Les forces de seguretat investiguen dotze festes i esdeveniments socials tant a Downing Street com en altres edificis governamentals. D'aquestes, almenys en tres hi hauria assistit el primer ministre.

El líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha exigit a Johnson i Sunak que dimiteixin per haver violat la llei i "mentit repetidament els britànics".

"Els conservadors estan totalment desacreditats per governar. El Regne Unit mereix alguna cosa millor", ha dit a través de Twitter.


A finals de gener, l'alta funcionària a qui es va encarregar la investigació, Sue Gray, va publicar un informe parcial sobre les festes durant la pandèmia en què criticava la "manca de lideratge" a l'executiu per no haver evitat les reunions socials quan la població britànica estava subjecta a fèrries restriccions.

També va cridar l'atenció sobre l'"excessiu consum d'alcohol" a Downing Street, en un document que només revelava parcialment les seves indagacions per no interferir en la investigació policial en marxa.

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonCovid-19Regne Unit
Anar al contingut